Overslaan en naar de inhoud gaan
vianen
Archieffoto Rijkswaterstaat

Sloop Boogbrug Vianen van start

Rijkswaterstaat en aannemerscombinatie KWS Infra - Volker Rail - DDM zijn maandag 23 augustus 2021 gestart met het verwijderen van de oude Boogbrug over de Lek bij Vianen. Die klus is opgesplitst in drie delen.

Het werk begint met het verwijderen van de aanbrug in Nieuwegein, het bruggedeelte in de uiterwaarden. Vervolgens is begin november de stalen brugboog zelf aan de beurt. Vanaf half november volgt de aanbrug Vianen. Per brugdeel worden grondstoffen gescheiden verwijderd. Dit maakt hergebruik van circa 99 procent van de grondstoffen mogelijk. Naar verwachting is het project in juni 2022 gereed.

Duurzaam hergebruik

Rijkswaterstaat heeft bij de aanbesteding aannemers uitgedaagd om een duurzame oplossing te vinden voor hergebruik van de brug. Het bleek dat hergebruik van brugdelen of van de brug in zijn geheel, zowel op locatie als op een alternatieve locatie, niet realiseerbaar was. Dus is er gekeken naar hergebruik van de grondstoffen zoals beton, asfalt en staal.

De gekozen werkmethode van de aannemerscombinatie, is die van stapsgewijs grondstoffen van de brug verwijderen, scheiden en afvoeren. Dat levert schone afvalstromen op, die geschikt zijn voor hergebruik. Deze milieuvriendelijke verwerkingswijze vermindert de CO₂-uitstoot aanzienlijk.

Stalen brugboog

Op zondag 7 november 2021 wordt de stalen brugboog uitgevaren. Wanneer de omstandigheden op die dag niet goed zijn, bijvoorbeeld bij te harde wind of te veel stroming, staat zondag 14 november 2021 als alternatieve datum in de planning.

Om de verwijdering van de stalen brugboog voor te bereiden, worden in het rijdek van de stalen brugboog 8 gaten gemaakt. Dit gebeurt om de aan te brengen heftorens te kunnen verbinden met het onderliggende ponton.

De daadwerkelijke verwijdering begint met het in positie brengen van een groot ponton onder de brug. Daarvoor wordt het ponton met staalkabels en lieren vastgemaakt. Het vastmaken gebeurt aan de geplaatste ankerpunten, aan beide zijdes in de uiterwaarden. De heftorens op he ponton en op de boogconstructie klikken daarbij als een soort legostenen in elkaar. Vervolgens duwen de heftorens de brugboog in zijn geheel en gecontroleerd omhoog. Na het borgen van de constructie, vindt er een draaiing van het ponton in de lengterichting van de Lek plaats.

Demontage

Daarna vaart het ponton naar de Prinses Beatrixsluis. Daar vindt demontage van de brugboog in delen plaats. Dit is nodig omdat de boog nu te hoog is, waardoor deze niet onder de Jan Blankenbrug (A2) en de Hagesteinse brug (A27) door kan. Het brugdek met de gedemonteerde boogdelen kan tenslotte over water worden vervoerd naar de slooplocatie in Schiedam.

leaderboard