Overslaan en naar de inhoud gaan
kaartje
Overzicht van de petrochemische sector in de Antwerpse haven.

Recordinvestering Ineos naar Antwerpen

De Antwerpse havenregio staat op het punt om de grootste investering sedert 20 jaar in de Belgische en Europese chemische sector binnen te halen. Daarmee vist Rotterdam, dat ook kandidaat was, achter het net. De Britse chemiereus Ineos heeft namelijk zo goed als afgeronde plannen voor de bouw van twee nieuwe fabrieken, waarmee een investering is gemoeid van 2,7 miljard euro.

JAN SCHILS

Bij de eerste investering van 1,7 miljard euro gaat het om de bouw van een kraakinstallatie, die ethaangas omzet in ethyleen dat een van de belangrijkste basisgrondstoffen is voor de fabricatie van verschillende producten in de chemische sector. De tweede investering betreft de bouw van een PDH-fabriek, die propaangas omzet in propyleen, dat de basisgrondstof is voor de plasticindustrie. Beide fabrieken worden gebouwd op de sites van Gunvor, Monsanto en Solvay ten noorden van het dorpje Lillo.

Jim Ratcliffe, de grote baas van Ineos, is bij de keuze van de vestigingsplaats voor de nieuwe fabrieken in het havengebied van Antwerpen niet over een nacht ijs gegaan. Hij speelde daarbij verschillende lokaties tegen elkaar uit aan de kust van Noordwest-Europa, nadat mogelijke vestigingsplaatsen in Schotland en Noorwegen waren afgevallen. Uiteindelijk ging de strijd nog tussen Antwerpen en Rotterdam.

Ondanks een bijzonder gunstig aanbod van het Rotterdamse havenbestuur aan Ineos voor een site op de opgespoten Tweede Maasvlakte, viel de keuze van de Beitse chemiegroep toch op Antwerpen - omdat de eindproducten van de twee nieuwe fabrieken grotendeels bestemd zijn voor de petrochemische cluster in Antwerpen, na Houston de grootste ter wereld.

Pijpleidingen

Een keuze voor Rotterdam zou een dure aanleg van pijpleidingen noodzakelijk hebben gemaakt of extra transport en daar voelde de baas van Ineos niets voor. De bouw van de twee nieuwe fabrieken, die in 2023 operationeel moeten zijn, levert 500 directe arbeidsplaatsen op en mogelijk nog eens 1000 indirecte banen. Tijdens de bouw van beide fabrieken zou er tijdens piekmomenten werk zijn voor 3000 tot 4000 mensen.

Ook het Oostenrijkse chemiebedrijf Boralis maakte in oktober nog de bouw van een nieuwe propyleenfabriek op zijn site in Kallo bekend voor een bedrag van 1 miljard euro.

leaderboard