Overslaan en naar de inhoud gaan
hal
De hal ziet eruit als een echte haven, met alle bijbehorende bedrijvigheid. Foto's Truus den Hartog

Modelbouw Groep Devel viert vijfjarig bestaan

Vijf jaar geleden besloot een aantal liefhebbers van scheepsmodelbouw uit Zwijndrecht samen te gaan in een nieuw op te richten stichting: de modelbouw groep Devel, de naam gebaseerd op het riviertje Devel in de buurt. Zaterdag 8 augustus was er een gezellige bijeenkomst in de thuishaven Paviljoen Devel in Zwijndrecht om het lustrum te vieren met een beperkt aantal genodigden in verband met corona.

TRUUS DEN HARTOG

Modelbouw Groep Devel begon met dertig leden en een klein aantal  sponsoren. Nu, vijf jaar later, zijn er 130 leden en wel 80 sponsoren. Een bewijs dat modelbouw leeft. De coördinator van de club is Jan Minnaard, de trotse eigenaar van het model de Tigris. Hij vertelt enthousiast over de modelbouw groep. “We doen het met zes man (Leen Keijzer, Koos Dolk, Robin Minnaard, Michel Blankenstijn en Cor Verdonk) en twee vrouwen. Mijn vrouw Barbara verzorgt de kleding en Lianne Bos doet de PR, zij zet de filmpjes en foto’s op de website en op facebook, waar we meer dan 1300 volgers hebben en instagram met over de 2600 volgers. We komen één keer per week op woensdagavond bij elkaar om onze modellen te testen en ervaringen uit te wisselen. De meesten zijn individualisten, maar soms wordt er met drie man aan een schip gewerkt en soms wordt een schip in opdracht gebouwd. Een schip bouwen doe je niet zo maar. Daar ben je wel een half jaar of drie kwart jaar mee bezig, afhankelijk van de tijd die je eraan kunt besteden”.


Het zijn sleep-, duw-, offshore- en binnenvaartschepen die door de leden op schaal gebouwd worden. De laatste categorie heeft verreweg de overhand. Het grootste schip meet 2,70 meter en de kleinste 50 cm. Het schip van Jan Minnaard is 2,20 lang. Het is een containerschip waar hij zelf jarenlang mee heeft gevaren dat in opdracht is gebouwd. Als vervoerder op de waterbus in Rotterdam heeft hij geen tijd om zelf aan de slag te gaan. Modelbouwkranen in alle soorten en maten maken het beeld compleet. Tijdens grote evenementen in binnen- en buitenland demonstreren zij wat er op het gebied van modelbouw mogelijk is. Zo gaan zij met de bus waar de schepen en kranen, het bassin en alles wat nodig is op pad naar onder andere de maritieme beurs Maritime Industry in Gorinchem op 13 tot 15 oktober. Ook zijn ze bij de Havendagen Rotterdam. Hoewel deze zijn afgelast, belooft de website: ‘Port Stories 2020’ een aantal online elementen evenals een fysiek programma voor jongeren en een foto-expositie in de stad. Wij brengen dit jaar de haven naar de mensen toe’. Hier doet de stichting online aan mee en er is een clubvideo. Modelbouw Groep Devel gaat ook naar Kalkar, Duitsland en Douai, Frankrijk. Regelmatig worden ook demonstraties gegeven op de eigen locatie, het Boathouse van het Devel Paviljoen in Zwijndrecht.


Gevarieerd ledental
De leden van de club zijn van alle leeftijden, bijna allemaal hebben zij beroepshalve op de een of andere manier met de binnenvaart te maken. Bijzonder is dat de stichting ook leden uit Duitsland, België, Frankrijk heeft en zelfs een Nederlander die in Manilla woont. Het oudste lid is over de 80 en de jongste is 13 jaar. Tot de jongere garde behoort de achttienjarige Joey Bruinsma die bijna vanaf de oprichting van de Modelbouw Groep Devel lid is. “Ik ben een schipperskind en ben nu in opleiding voor scheepselektricien. Mijn opleiding doe ik bij Electric Marine Support Binnenvaart (EMC) in Alblasserdam. Alles is leuk, een ieder doet het op zijn eigen manier. Je bent vrij om te bouwen wat je wil. Sommigen hebben alleen kranen, anderen weer een of meerdere schepen”. Joey heeft er veel plezier in. En als er dan een kabeltje los ligt wordt Joey erbij gehaald. Van ieder schip kent hij de ins en outs.


Tewaterlating
Ook Leen Keijzer komt uit de binnenvaart. Samen met Jan Minnaard heeft hij op het schippersinternaat in Dordrecht gezeten. Al heeft hij niet professioneel gevaren vanwege zijn lichamelijke handicap, bij deze club voelt hij zich thuis. Leen Keijzer is een verwoed modelbouwer die al op jonge leeftijd is begonnen en heeft al zeker dertig schepen gebouwd. Vandaag gaat weer een schip van zijn hand te water. Het schip is in opdracht gebouwd naar model van de eigenaar. Uit het water gaat het schip weer mee naar het huis van de eigenaar en staat te pronken in de huiskamer.

Jan Minnaard is een van de leidsmannen van de Modelbouw Groep Devel.
Jan Minnaard is een van de leidsmannen van de Modelbouw Groep Devel.


Sponsoren
Jan Minnaard is blij met de groei van het aantal sponsoren. “We zijn niet commercieel. Het sponsorgeld gaat volledig naar de stichting. De bus, de partytenten, de pompen en het bassin dat kort geleden vergroot is naar 14 bij 7 meter komen uit sponsorgelden. De sponsoren staan op de bus met logo”.
Om het ruime bassin zitten de mannen geconcentreerd radiografisch de schepen te besturen. Het geheel vormt een mooi beeld van mensen met een passie voor de binnenvaart. De organisatie van deze dag is een blijk van waardering naar alle sponsoren, bezoekers, leden en deelnemers in welke vorm dan ook, die steun hebben betuigd aan Modelbouw Groep Devel in de afgelopen vijf jaar.  

 

leaderboard