Overslaan en naar de inhoud gaan
Walstroom akkoord Duisburg
Vlnr NRW-minister Mona Neubaur, Lars Nennhaus (duisport), Ann Kathrin Stinder (junior projectmanager, duisport), Alexander Garbar (afdelingsleider ontwikkeling&strategie, duisport) en Stefan Leuchten (ministerie economie, industrie, klimaat en energie)

Haven Duisburg krijgt 61 nieuwe walstroom-palen

Dankzij financiële ondersteuning van de deelstaat Noordrijn Westfalen bouwt de haven Duisburg (duisport) de komende twee jaar zestig nieuwe walstroom-aansluitingen voor de binnenvaart en één aansluiting voor de passagiersvaart. Duisburg vermindert daarmee merkbaar de schadelijke emissies in de haven.

JUDITH STALPERS

Minister Mona Neubaur, in de deelstaat-regering verantwoordelijk voor economie, industrie, klimaatbescherming en energie, overhandigde vrijdag 21 april de officiële oorkonde voor de subsidie van 3,6 miljoen euro. Dat bedrag dekt ongeveer tachtig procent van de bouwkosten.

Havenbedrijf duisport had in 2019 in het havendeel Ruhrort al zes walstroompunten aangelegd. Met de huidige investering en snelle aanleg loopt de haven vooruit op de EU-regel die in 2030 van kracht wordt. Dan moeten alle schepen die in EU-havens liggen in principe hun energie aan boord per walstroom betrekken. Ook de passagiersvaart krijgt nu een eigen walstroompunt.

De elektriciteit voor de walstroom komt in de hele haven van duurzame bronnen. De schatting is dat, wanneer de stuurlui bij hun rusttijden inderdaad hun dieselgeneratoren uitzetten en stroom van de 67 laadpunten betrekken, op jaarbasis 2800 ton CO₂-uitstoot wordt vermeden. Ook andere schadelijke uitstoot en de geluidsoverlast zullen drastisch omlaag gaan. Minister Neubaur over de daadkrachtige stap die duisport nu zet. “Het is belangrijk om op termijn de scheepvaart klimaatneutraal te krijgen.”

 

leaderboard