Overslaan en naar de inhoud gaan
shiprep
Damen Shiprepair, een van de vele bedrijfsonderdelen wereldwijd.

Damen boekt nettoverlies van 17 miljoen

Damen Shipyards Group heeft over 2018 een nettoverlies van 17 miljoen euro geboekt. Het is de eerste keer in 15 jaar dat de Nederlandse scheepsbouwer rode cijfers moet schrijven. Damen verklaart de verslechterde financiële situatie door aanhoudend zwaar weer in een aantal maritieme sectoren en investeringen die het voor de toekomst heeft gedaan.

Ondanks de stijgende olieprijzen beleven de fossiele offshore-activiteiten moeizame tijden. De havensleepmarkt, een belangrijke markt voor Damen, presteert eveneens slechter, omdat de concurrentie op de markt de prijzen drukt en sleepbedrijven hun diensten willen consolideren en de hand op de knip houden.

En hoewel de projectactiviteit recent nog wel is toegenomen voor de reparatie- en conversiesector van de scheepsbouwgroep, blijft de gegenereerde winst laag – door operationele verliezen bij de overgenomen bedrijven Verolme, Curaçao en Mangalia Roemenië. Een andere factor van belang is de huidige lagere activiteit dan gewoonlijk bij de scheepsbouw van Damen Schelde in Vlissingen.

Onderzeeër

De CEO van de groep, Réne Berkvens, zegt daarover: "Ondanks aanzienlijke investeringen voor een lange periode, gericht op deelname aan verschillende projecten, bijvoorbeeld de Nederlandse onderzeeër en Duitse MKS 180-programma's, zijn er nog geen knopen doorgehakt. Defensie- en veiligheidsprojecten zijn van groot belang. Niet alleen voor het succes van Damen, maar ook voor de marine en voor het behoud van een binnenlandse defensie-industrie in Nederland".

In weerwil van de moeilijke marktomstandigheden heeft de scheepswervengroep nog steeds een groot aantal projecten in portefeuille - ter waarde van 1,9 miljard euro in 2018.

 

leaderboard