Overslaan en naar de inhoud gaan
Image
Nieuwe kaaimuur Zuid-Willemsvaart

Nieuwe kaaimuur in gebruik genomen bij Zuid-Willemsvaart

In Rotem (Dilsen-Stokkem) is een nieuwe openbare kaaimuur in gebruik genomen die het bedrijven uit de buurt mogelijk maakt om goederen te vervoeren via de Zuid-Willemsvaart.

De Zuid-Willemsvaart is een waterweg voor schepen van CEMT-klasse IV en dus toegankelijk voor schepen tot 1500 ton. Jaarlijks worden er 1,6   miljoen ton goederen via de Zuid-Willemsvaart vervoerd en daarmee  64.000 vrachtwagenritten vermeden.

De nieuwe kaaimuur aan de Zuid-Willemsvaart in Rotem heeft een lengte van 176 meter en een kaaioppervlakte van 3600 m2. Het is een openbare kaaimuur die alle bedrijven in de buurt, mits reservering bij De Vlaamse Waterweg, kunnen gebruiken. En dat tegen een beperkte vergoeding van 0,28 euro per geloste of geladen ton excl. 21 procent btw. De bedoeling is dat het de  gelegenheid biedt voor bedrijven in de buurt om de waterweg als transportmodus uit te testen.

Éen van de trotse gebruiker van de openbare kaaimuur is de firma Van Hoef Metaalrecycling. Zij maken nu reeds gebruik van de kade voor de afvoer van ijzer richting Gent of Antwerpen. “Deze nieuwe kaaimuur biedt tal van nieuwe mogelijkheden voor ons bedrijf” zegt Julien Smeets, accountmanager van Van Hoef Metaalrecycling. “Vandaag vervoeren we reeds 1000 ton ijzer per schip en dit minstens tweemaal per maand. Zo houden we maandelijks minstens 80 vrachtwagens van de weg en we gaan in de toekomst nog meer vervoer over water inplannen.” De firma Van Hoef is ervan overtuigd dat de binnenvaart de toekomst is. “Recent hebben we met ons nieuw bedrijf D-O-B (Dilsers Overslag Bedrijf) de aanpalende grond van +/- 20.000m² van De Vlaamse Waterweg nv in concessie genomen voor de op- en overslag van zand, kiezel, enz.”, aldus de heer Van Hoef. “Ook andere bedrijven kunnen hier gebruik van maken.”

leaderboard