Overslaan en naar de inhoud gaan

Digitale kaart voor varend ontgassen

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft een digitale kaart ontwikkeld voor varend ontgassen. Tankerschippers kunnen met deze kaart inzoomen op hun vaarweg, om precies te zien waar het ontgassen (van meestal benzeenhoudende restladingdampen) al dan niet is toegestaan. Bekijk hieronder een video over varend ontgassen.

De digitale kaart biedt onder meer inzicht in de dichtbevolkte gebieden langs de hoofdvaarwegen (Geoservices Rijkswaterstaat, augustus 2019) in Nederland, waar het ontgassen nu al is verboden is. De inspectie heeft eveneens een webdossier aangemaakt rondom dit thema.

In het najaar van 2020 komen er geregeld controles. Omdat er nu nog steeds te weinig alternatieve ontgassingsinstallaties in havens en (mobiel) op het water voorhanden zijn, kan er geen snel algemeen verbod op de aloude ontgassingspraktijk van chemietankers worden afgekondigd. Een verbod op het varend ontgassen van benzine bestaat overigens al sinds 2006. Pas wanneer alle Rijnoeverstaten een wijziging van het CDNI-verdrag hebben geratificeerd, wordt er naar verwachting in 2023 een landelijk en meteen Europees dekkend verbod op varend ontgassen van kracht.

leaderboard