Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijna-aanvaring op het IJ - Interview met schipper

Op dinsdag 11 september jl. voer schipper Jorg van der Velde van de 95-meter Pro-Contra in westelijke richting op het IJ toen het Zwitserse motorpassagiersschip Vista Explorer onverwachts vlak voor hem over bakboord rondging. Door achteruit te slaan en vervolgens naar bakboord weg te draaien, wist schipper Van der Velde ternauwernood een aanvaring te voorkomen.

In een interview met onze Amsterdamse verslaggever Heere Heeresma jr. vertellen schipper Van der Velde en zijn dochter Naomi, die het gebeuren filmde, hoe ze de bijna-aanvaring hebben ervaren. Het interview is doorsneden met beelden van het incident.

"Het was echt een near-miss, met misschien twee of drie meter ertussen", zegt schipper Van der Velde.

Gevraagd hoe het marifoonverkeer verliep, antwoordt hij: "Zeer warrig. En met de (verkeers)post van Haven Amsterdam heel slecht. Die mevrouw wist eigenlijk niet goed wat ze moest doen en heeft niet tegen het passagiersschip gezegd: 'Joh, wacht even, er komen schepen aan, die moet je eerst voorbij laten gaan voordat je je manoeuvre gaat uitvoeren'. Dus ja, er zijn twee schuldigen in mijn ogen: aan de ene kant het passagiersschip, die zijn manoeuvre uitvoert zonder te kijken en na te denken, en de post die niet de begeleiding geeft die het passagiersschip zou moeten hebben".

leaderboard