Overslaan en naar de inhoud gaan
Schoonmaken zonder te vervuilen

ZO KAN HET OOK: Schoonmaken zonder te vervuilen

Schoonmaken en ontvetten zijn van die bezigheden die dagelijks voorkomen aan boord. Het liefst zijn we er snel vanaf, dus willen we een krachtig middel, waarbij we niet teveel hoeven te spoelen. Daarbij weten we allemaal hoe belangrijk het is dat wat er aan spoelwater in de bilge of in het buitenwater terechtkomt, zo min mogelijk belastend is voor het milieu.

Nóg een factor: gezondheid en veiligheid. De middelen waarmee we werken, moeten onze huid, longen, ogen enzovoorts niet aantasten bij gebruik, daar willen we niet over hoeven nadenken. Als je dat zo even achter elkaar zet, is dat best nog een lijstje.

Actieve biocleaners


Vaak is het zo dat wat wij proberen te maken en te perfectioneren, allang in de natuur is terug te vinden. Zo ook met cleaners. Advanced Biocatalytics heeft met haar Accell Clean producten een lijn van cleaners, ontvetters en oppervlaktewater-reinigers op de markt die al meer dan tien jaar haar economisch en ecologisch nut bewijst.
Technisch maakt Accell gebruik van bewerkte eiwitten en gisten met laag molecuulgewicht in combinatie met de aanwezige bacteriën. Het is bewezen dat deze aanpak de biochemische processen - die vervuiling en vuilaanhechting veroorzaken - omzetten naar biologisch afbreekbaar restproduct en kooldioxide en geen biomassa gaan vormen. Vuil wordt dus verteerd en/of tot gas omgevormd en laat nauwelijks tot geen vervuiling of sporen achter.


Voordelen


Naast het feit dat de bovenstaande methode enorm goed schoonmaakt, zijn er nog meer extra’s. Doordat de bewerkte eiwitten niet geheel worden weggespoeld na het schoonmaken, blijft er een actieve laag achter op het oppervlak. Dit zorgt ervoor dat het oppervlak veel minder snel vervuilt, en vuil ook minder aanhecht. Dat merk je onmiddellijk bij de volgende schoonmaakbeurten, alles gaat al veel makkelijker en sneller.
Een ander voordeel is dat deze techniek kan worden toegepast in diverse gebieden. Ontvetten van keukens, maar ook machinekamers is er één. Het schoonmaken van oppervlaktewater (beetje diesel gemorst?) en zand of steen is een andere. Het gereedmaken van tanks voor bijvoorbeeld een methanol-standaard of voedingsolie-standaard gaat veel sneller en kan zonder hulp van de gebruikelijke ‘cocktail’ aan gevaarlijke chemicaliën. Resten van zware stookolie verwijderen wordt ook veel minder arbeidsintensief en vervuilend voor het milieu. Er zijn maatwerkproducten verkrijgbaar voor de diverse toepassingsgebieden.


Milieu


Doordat er minder tot geen chemicaliën nodig zijn, kost het grondig schoonmaken dus minder geld. En omdat deze actieve cleaners al veel werk zelf doen, levert het ook tijdwinst op. Het grootste voordeel is echter dat deze techniek de vervuiling ‘opeet’ en verteert, waardoor in het restwater veel minder vervuiling zit.

TABEL1

TABEL 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De bovenstaande studie is gedaan door de EPA (Environmental Protection Agency) uit Californië. Wat er staat, is dat als je je waswater direct weggooit, er in de Accell methode al 6 procent van het smeervet is afgebroken. Uit het onderzoek blijkt verder, dat als je het waswater veel langer vasthoudt (in bijvoorbeeld bilge of vuilwater), je tot 90 procent van de vervuiling volledig afbreekt.


De Accell producten bevatten geen oplosmiddelen of zuren. Dit is veilig voor zowel onszelf als voor het oppervlaktewater. Omdat de Accell cleaners ook geen VOC’s uitdampen en niet brandbaar zijn, is het gebruik in afgesloten ruimtes veel eenvoudiger en veiliger. De producten zijn pH-neutraal en blijven stabiel werken in omgevingen met pH waarden 1 tot en met 13.
Een ander voordeel is dat uw verf niet wordt aangetast. Bij gebruik van bijvoorbeeld Accell Clean HDD (geschikt voor dekwas en opruimen van onbedoeld gemorste diesel en dergelijke) ontstaat er geen krijtachtige waas op het oppervlak na herhaald gebruik. Uw dure verf blijft dus veel langer in goede conditie. En het milieu is beter beschermd.
Het gebruik van heet of warm water is niet per se nodig. Om direct een droog oppervlak te krijgen is afdweilen of afspuiten met warm water natuurlijk wél handig.


Praktijkvoorbeeld


Een tanker met 3000m³ aan tanks moest na enkele reizen palmolie gereinigd en gereedgemaakt worden voor het transport van methanol. Na het gebruik van Accell Clean Marine kon het volgende vergelijk gemaakt worden ten opzichte van de traditionele methode:

TABEL2

 

 

 

 

Deze techniek en deze producten zijn goedgekeurd en gecertificeerd door IMO, kustwacht, EPA (Environmental Protection Agency), en REACH toegelaten.
Omdat de techniek in Nederland nauwelijks bekend is, leek het ons goed u eens deze toepassingen onder ogen te brengen.

Voor verdere informatie en referenties omtrent deze technieken of applicaties kunt u contact opnemen met nC Marine, via r.vanhoorn@nc-marine.com of www.nc-marine.com.

‘Zo kan het ook’ is een bijdrage van nC Marine waarin oude, nieuwe, andere, maar vooral betere en kosteneffectieve toepassingen vanuit de praktijk worden besproken, waarmee u als binnenvaarder verder kan.  

leaderboard