Overslaan en naar de inhoud gaan
Verspaningsafdeling De Waal: kloppend hart van het bedrijf

Verspaningsafdeling De Waal: het kloppend hart van het bedrijf

Machinefabriek De Waal beschikt over een unieke verspaningsafdeling, ofwel de draaierij. Het bewerken van staal en andere metaalsoorten vormt naar eigen zeggen ‘het kloppend hart’ van het bedrijf.

Net zo belangrijk als de unieke machines - speciaal ontworpen voor het fabriceren van de eigen producten - zijn de medewerkers op deze afdeling. Manager productie Lammert Versluis is trots op zijn team: “Onze mensen zijn flexibel, hebben aanpassingsvermogen, kunnen improviseren en daarnaast goed omgaan met de soms best hoge werkdruk”.


De machines op de verspaningsafdeling van De Waal worden voornamelijk gebruikt voor het fabriceren van de eigen producten. “De capaciteit die overschiet, vullen we op met werk voor derden”, vertelt Versluis. Hier maken veel regionale bedrijven graag gebruik van. In totaal beschikt de machinefabriek over maar liefst vijftien verspanende machines, waaronder twee cnc-gestuurde draaibanken, drie lange assen-banken tot twaalf meter en onlangs is nog een nieuwe lange assen bank besteld van 10,50 meter lengte. “Deze komt, afhankelijk van het coronavirus, medio november”, aldus Versluis.

lammert
Lammert Versluis.


Nieuwe draaibank
Met de nieuwe lange assen-bank kan De Waal straks redundant draaien, samen met de bestaande 12 meter bank. Twee nieuwe schroefassen tegelijk, of een nieuwe as én een reparatie-schroefas op het zelfde moment. Hiermee kan er nog sneller gereageerd worden op plotselinge reparaties in een van de scheepsliften. Ook wordt zo de capaciteit voor nieuwbouwassen verdubbeld.
Daarnaast beschikt De Waal nog over twee grote cnc freesmachines en een kleine en grote, zwaar uitgevoerde kotterbank. Versluis: “Schroefassen, schroefaskokers, hennegatkokers, koppelstangen, roerkoningen, schroefasseals; het kan er allemaal mee bewerkt worden”. We zijn zelfs in staat om scheepsschroeven uit te draaien, dan wel op te zuiveren tot een diameter van 1.820 mm. Op onze kotterbank kunnen we de grootste roeren of objecten eenvoudig bewerken”.


Een vak apart
Naast de machines zijn ook de verspaners zelf onmisbaar binnen het bedrijf. In totaal heeft De Waal nu acht verspaners in dienst. Onlangs nog is een nieuwe allround lange-assendraaier begonnen en in juni gaat opnieuw een leerling verspaner aan de slag. Draaien is een vak apart en draaier Luc Sebens is zo’n vakman. Hij is inmiddels zo’n vijf jaar bij De Waal aan het werk.
Sebens: “Ik heb de mbo 2 opleiding conventioneel draaien en frezen gevolgd aan het Koning Willem I College in Den Bosch. Bij De Waal werkt ik nu met een 3,00 meter EMCO draaibank, waar ik de kleinere onderdelen die nodig zijn voor de schroefas en stuursysteem mee produceer. Denk aan seals, loopbussen, koppelstangen en hydraulische moeren”.

Luc
Luc Sebens.


Het werken bij De Waal bevalt hem goed: “In het begin kwam er veel op mij af, maar daardoor heb ik ook enorm veel geleerd. Het werk is lekker gevarieerd vanwege de afwisseling tussen nieuwbouw en reparatie”. Als de nieuwe lange assenbank er is, gaat Luc hierop aan de slag. Versluis: “Luc is al een echte vakman, joviaal en heel nauwkeurig. Hij kan nu op eigen kracht aan de slag, zodat onze leermeester Bert Slinger weer een nieuwe medewerker onder zijn hoede kan nemen. Uiteindelijk moet je dit vak in de praktijk leren. Wij investeren graag in nieuwe mensen, omdat wij er in principe vanuit gaan dat zij hier blijven tot aan hun pensioen”. Het werk op de nieuwe lange assen-bank ziet Luc weer als een nieuwe uitdaging. “Ik heb er veel zin in”.


Teamwork
Wat maakt het vak van verspaner nu zo specifiek? Versluis legt uit: “Je moet flexibel zijn, heel nauwkeurig en goed in een team kunnen werken. Vooral bij De Waal. We werken immers samen aan één product. Daarom moet je ook goed kunnen communiceren. Belangrijk is dat we als team goed door een deur kunnen; als dit niet het geval is, merk je dit aan het product. Dan passen bij wijze van spreken de verschillende onderdelen ook niet goed op elkaar”.


Een andere belangrijke eigenschap waarover een goede verspaner moet beschikken, is improvisatievermogen. “Nieuwbouw en reparatiewerkzaamheden lopen bij De Waal altijd door elkaar, dat vergt veel improvisatie en flexibiliteit van onze werknemers. Bij ons is de regel: reparaties aan stilliggende schepen gaan altijd voor op nieuwbouw. Het kan dus voorkomen dat al het werk voor een nieuwbouwschip plots moet worden stilgelegd, om tussendoor met een reparatie aan de slag te gaan. Ons team kan hier goed op inspelen en ik ben dan ook erg trots op iedereen. Ik merk dat onze klanten ook heel tevreden zijn”, zegt Versluis.


Toekomst
De Waal is continu in ontwikkeling en dat geldt dus ook voor de draaierij. Met steeds weer nieuwe machines en producten staat De Waal graag klaar voor de klant. “Ons vele werk aan lange assen is echt uniek te noemen. Er zijn landelijk maar weinig bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn en over zo'n modern machinepark beschikken”, aldus Versluis.
“Daarnaast zitten er momenteel veel uren in de ontwikkeling van onze nieuwe zeevaartseal. Er zit  veel draaiwerk in om alles te finetunen en te testen. De nieuwe afdichting wordt geheel in eigen huis gefabriceerd en is revolutionair. Het moet een echte eyecatcher gaan worden voor de zeevaart”, voorspelt Versluis. Tot slot benadrukt hij dat De Waal altijd goede en betrouwbare producten levert: “De klant is bij ons altijd koning; en dat al meer dan tachtig jaar”!

inbouw

leaderboard

SPECIAL

Visserij