Overslaan en naar de inhoud gaan
vignet

Stop corrosie definitief

“Kunnen jullie een techniek ontwikkelen die corrosie stopt, zonder te zandstralen?” Deze vraag werd gesteld door een Nederlandse zeegaande rederij vanuit het maritieme innovatieplatform IMVO Maritiem.

Projectleider Rob van Hoorn (nC Marine) ging aan het werk en met de schepen van de rederij als laboratorium ontwikkelden ze de serie Nano Corrosie Passivators. Een succes, want sinds die tijd hebben honderden bedrijven als binnenvaarders, oceaanstomers, (zeil)jachten, dredgers, werkschepen en zelfs droogdokken kennisgemaakt met de eenvoud en langdurige werking van de nC passivators.

Dit leidt tot de vraag: Waarom is nC Corrosie Passivator zo succesvol? Drie redenen springen eruit.

1. Het werkt
Referenties spreken: sinds 2012 hebben rederijen als Vroon, Acta Marine, Fugro, Flinter, MSC, Groen, enzovoorts meerdere schepen behandeld met diverse uitvoeringen van corrosie passivators. In de binnenvaart zijn er diverse Nederlandse en Duitse schippers en rederijen die gebruik maken van de techniek. De familie Keizer, eigenaar van de Caesar uit Brielle belde na negen jaar weer eens terug of we nog wat materiaal hadden voor de beunen en tanks die nog behandeld moesten worden, want het materiaal werkt zo goed. Het ms Ravi veranderde haar werkomgeving en ging van alleen zoet naar heel vaak zout water en werd zeer ongelukkig van de roestontwikkeling die daarmee gepaard ging. Sinds het gebruik van de nC Corrosie Passivator Primer is dat voorbij. En zo zijn er veel meer voorbeelden. Het werkt:
• In zoetwater omgevingen tot vijftien jaar
• In zoutwateromgevingen tot acht jaar

Hoe? Roest is het roodbruine materiaal dat ontstaat wanneer ijzer reageert met zuurstof in de aanwezigheid van water. Na verloop van tijd zullen zuurstof en ijzer zich op atomair niveau gaan hechten. Hierdoor ontstaat een nieuwe verbinding genaamd ijzeroxide. Water versnelt het gehele proces doordat het een uitstekende katalysator is. Het is dus de kunst om de verbinding tussen zuurstof en ijzer te onderbreken of te voorkomen. nC Nano Corrosie Passivator vormt een electronenpaar op metaal. Deze verbinding is sterker dan de verbinding tussen de zuurstof en het staal, waardoor de passivator zich tussen het metaal en de oxidelaag nestelt. Hierdoor stopt het verterende roestproces.

2. Het is zeer snel aan te brengen

• Roest mag, maar hoeft niet (geheel) verwijderd te worden voor een langdurig goed resultaat. Zandstralen is niet nodig.
• De nC passivators ‘Fluid’, ‘Primer’ en ‘Undercoat 21’ kunnen op een nat of vochtige ondergrond worden aangebracht. Een passivator is immers een metaalbehandeling, geen verf. Dat maakt nogal uit.
• De nC Passivator Fluid kan door middel van floating (dus door het op water te laten drijven) worden aangebracht. Stappenplan: 1. Passivator in de tank gieten. 2. Tank volpompen. 3. Tank leegpompen. 4. Koffiedrinken, want de klus is klaar. 

Schildersbedrijf Den Breejen heeft begin 2021 een paar binnenvaarttankers behandeld met passivator. Per tanker waren er veertien tanks te passiveren, meer dan 1.000m³ per schip. Toch waren de veertien tanks in twee dagen tijd behandeld! Want: niet bikken, niet hoeven stralen.

3. Het heeft een laag verbruik

Doordat er steeds nieuwe situaties voorkwamen waarin de passivators moesten functioneren, zijn er door de jaren heen ook varianten op het oer-concept ontstaan. Niet zozeer de functie werd anders (metaal passiveren en roest losmaken van het metaal blijft hetzelfde), maar de toepassingsgebieden op de schepen werden uitgebreid. En voor alle varianten geldt: je kunt lekker veel oppervlak behandelen!
• nC Passivator Fluid – Ballasttanks, kattesporen, beunen, gieken. Kortom: Moeilijk bereikbare, maar afgesloten plekken. 1 liter = 1m³.
• nC Passivator Primer – Overal waar corrosie terugkomt of waar roest niet verwijderd kan worden: eerst Passivator Primer, dan gewone primer of verf. 1 liter = 15 tot 25m².
• nC Passivator 2in1 – Hetzelfde als de nC Primer, maar dan al met een laklaag. Zodat u daarna alleen hoeft af te lakken. 1 kilo = 12 m².
• nC Passivator Cold Alloy – Deze passivator bindt zich koud in het metaal en werkt als zink. Kan tegen lassen en vuur. 1 kg = 45 tot 60m².
• nC Passivator High Impact Resistent – Een passivator voor zwaar belaste omgevingen zoals ruimvloeren. 1 kg = 7m². 

Voor verdere informatie en referenties omtrent een product of applicatie van nC Passivators kunt u contact opnemen met nC Marine, via Rob van Hoorn 06-34917581, Bauke Spaander 06-83275666, en voor België Dimitry Catrysse 0032-478336721 of Kurt de Groote 0032-497793875 of stuur een bericht naar info@nc-marine.com en kijk op www.nc-marine.com.

‘Zo kan het ook’ is een bijdrage van nC Marine waarin oude, nieuwe, andere, maar vooral betere en kosteneffectieve toepassingen vanuit de praktijk worden besproken, waarmee u als binnenvaarder verder kan.  

leaderboard