Overslaan en naar de inhoud gaan
intro

RECHT IN ZICHT: Uitzendbureaus en ingeleend personeel

Schipper Keimpe de Koning vaart met zijn broer Koos met het ms Jonker. Hij voer eerst met zijn vrouw, maar die is pas met de kinderen aan de wal gegaan. De Koning moet dus op zoek naar personeel. Zijn broer wil wel even bijspringen, maar dat is geen blijvende oplossing. De Koning zoekt via collega’s en advertenties, maar er komen geen reacties. Dus besluit hij het via een uitzendbureau te proberen.

Uitzendbureau AB heeft via via drie mensen voor De Koning. Een Pool en twee Filipijnen. De Pool is een EU-onderdaan en mag zonder problemen werken in Nederland. De twee Filipijnen zijn geen EU-onderdaan. De ene Filipijn, Kian, beschikt over een tewerkstellingsvergunning (TWV).

De andere Filipijn, Kevin, heeft op zijn verblijfsdocument de aantekeningen ‘arbeid in loondienst. Arbeid vrij toegestaan. TWV niet vereist’.
Uitzendbureau AB is in het buitenland gevestigd en staat in Nederland niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. AB verhuurt haar personeel via uitzendbureau 12. Dat uitzendbureau staat wel bij de KvK geregistreerd.


De Koning gaat met bureau 12 in zee. De Filipijnse matrozen werken afwisselend aan boord. Toch zit het De Koning niet lekker. De boetes voor vreemdelingen of uitzendbureaus waar iets mis mee is, zijn hoog. Hij belt zijn advocaat mr Lex Specialis en die legt het uit.
Sinds 1 juli 2012 geldt de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Wet Waadi). Op basis van deze wet moet een buitenlands uitzendbureau dat op de Nederlandse markt personeel uitleent bij de KvK als uitzendbureau ingeschreven staan. Wat nu als personeel via verschillende bedrijven wordt doorgeleend?

Registreren
Uitzendbureau AB is in het buitenland gevestigd en leent personeel uit aan uitzendbureau 12. Uitzendbureau 12 is ook in het buitenland gevestigd en leent personeel uit aan De Koning. In dit geval is dus alleen uitzendbureau12 verplicht zich bij de KvK te registreren. Waarbij De Koning verplicht is die inschrijving van het uitzendbureau te controleren!
Als bij een controle blijkt dat het bureau waar De Koning zaken mee doet, níet bij de KvK geregistreerd staat, dan kan De Koning een forse boete krijgen.


Mensen uit de EU kunnen zonder problemen in Nederland werken. Mensen van buiten de EU moeten een geldige tewerkstellingsvergunning hebben of een aantekening ‘Arbeid vrij’. Als je iemand aan boord laat werken zonder geldige TWV, bedraagt de boete 4.000 euro voor een natuurlijk persoon (bijvoorbeeld een eenmanszaak) of 8.000 euro voor een rechtspersoon (bijvoorbeeld een BV).
Het inlenen van personeel biedt prima mogelijkheden, maar check of de papieren in orde zijn en of het uitzendbureau staat ingeschreven. Zorg ook altijd voor stukken waarmee je direct kunt aantonen dat alles in orde is!

Ynke Ooijkaas is advocaat bij Boonk Van Leeuwen Advocaten te Rotterdam en gespecialiseerd in vervoers-, binnenvaart- en handelsrecht. Ze geeft juridische ondersteuning aan diverse binnenvaartorganisaties alsook aan de zogenaamde ‘bruine vloot’.

leaderboard