Overslaan en naar de inhoud gaan
ynke

RECHT IN ZICHT: Coronaproblemen – quarantaine

Jesper Geelkerken is de trotse eigenaar van scheepvaartkantoor ‘Vaiana’. Geelkerken heeft helaas een hoop gedoe met Corona. Zo is er werknemer De Groot. Die had eerder gezegd dat hij misschien contact had gehad met iemand die corona zou kunnen hebben. Geelkerken had De Groot daarop gezegd dat hij zich ziek kon melden en thuis kon blijven.

Een paar weken later dient De Groot een verlofaanvraag in voor 4 en 5 juni 2020. Geelkerken wijst dit verzoek af. Op de ochtend van 4 juni 2020 belt De Groot met de mededeling dat zijn vriendin griepverschijnselen heeft met koorts en dat hij daarom thuis blijft werken; hij gaat weer thuis in quarantaine. Geelkerken gelooft niets van het verhaal van De Groot en eist dat De Groot naar kantoor komt. De Groot weigert en komt niet. De zaak loopt uit de hand, dus belt Geelkerken met zijn advocaat mr Specialis.

Mr Specialis legt uit:
Bij thuisquarantaine is er geen sprake van een zieke werknemer, maar van een werknemer die luistert naar de opgelegde voorzorgsmaatregelen van de overheid. Als iemand de regels van de overheid volgt en thuis in quarantaine gaat, is dat iets wat niet voor rekening van werknemer komt. De werkgever moet gewoon het volledige loon doorbetalen. Omdat er geen sprake is van ziekte, mag de werkgever geen wachtdagen op het loon inhouden.

Geelkerken vraagt of hij wat met die tweede melding van De Groot kan; hij heeft het gevoel dat hij beduveld wordt. Ook hier heeft mr Specialis slecht nieuws; Geelkerken vindt het verhaal van De Groot complete flauwekul, maar kan niet bewijzen dat het niet klopt. De bewering van De Groot dat zijn vriendin koorts heeft op een door hem gevraagde en geweigerde vrije dag is onvoldoende om er van uit te gaan dat het verhaal van De Groot dus niet klopt. Als Geelkerken denkt dat het verhaal niet waar is, moet hij direct vragen om een verklaring van de huisarts, waaruit de klachten van de vriendin blijken. Dat heeft Geelkerken niet gedaan.

Het feit dat De Groot tijdens de quarantaineperiode in de bouwmarkt is gezien, betekent niet dat hij iets doet wat niet mag. Bij gezinsquarantaine mag het gezinslid dat zelf geen klachten heeft boodschappen doen. Belangrijk is dat de Groot zich steeds bereid en beschikbaar heeft gehouden voor het werk vanuit huis.

Geelkeren vraagt nog wat hij moet met thuiswerken. Heeft iedereen zo maar recht op thuiswerken? Hier kan mr Specialis Geelkerken gerust stellen. De overheid geeft algemene regels om zo veel mogelijk thuis te werken. Maar dat betekent niet dat er een recht op thuiswerken is. De werkgever moet als goed werkgever de mogelijkheden van thuiswerken onderzoeken en – als het een beetje kan – thuiswerk mogelijk maken.

Als thuiswerken volgens werkgever niet mogelijk is, moet de werkgever wel aangeven waarom het niet kan. Als werknemer naar kantoor moet komen, zorgt werkgever voor een veilige werkplek. Wat veilig is, hangt af van het werk dat gedaan wordt (een veilige werkomgeving in bijvoorbeeld een slachthuis ziet er anders uit dan een veilige werkomgeving op kantoor).

Ynke Ooijkaas is advocaat bij Boonk Van Leeuwen Advocaten te Rotterdam en gespecialiseerd in vervoers-, binnenvaart- en handelsrecht. Ze geeft juridische ondersteuning aan diverse binnenvaartorganisaties alsook aan de zogenoemde ‘bruine vloot’.

leaderboard