Overslaan en naar de inhoud gaan
Mr Specialis krijgt nog steeds veel vragen over de Coronacrisis. Het lijkt goed nog eens wat zaken op een rij te zetten, al dan niet met advies wat verder te doen.

RECHT IN ZICHT - Contract en corona

Mr Specialis krijgt nog steeds veel vragen over de coronacrisis. Het lijkt goed nog eens wat zaken op een rij te zetten, al dan niet met advies wat verder te doen:

1. Hoofdregel: afspraken/contracten moeten worden nagekomen.

2. Kijk - wanneer er een probleem is - of daar in het contract of de algemene voorwaarden iets over is geregeld. Soms staat daar iets in over overmacht, onvoorziene omstandigheden, risico verdeling, mogelijkheden om het contract te beëindigen (ontbinding, opzegging, annulering), aansprakelijkheid of exoneraties (artikelen die de aansprakelijkheid beperken).

Wanneer er niets over een pandemie is geregeld, kunt u de rechter altijd nog vragen het contract aan te passen, op basis van onvoorziene en niet in de overeenkomst geregelde omstandigheden. Een overeenkomst mag zo’n verzoek aan de rechter nooit uitsluiten. Een dergelijke bepaling in een overeenkomst is altijd nietig. Rechters passen een overeenkomst overigens niet snel aan op grond van onvoorziene omstandigheden. Soms is het beter te kiezen voor een beroep op basis van ‘redelijkheid en billijkheid’ - het vangnet van het Nederlandse contractenrecht.


3. Kan de overeenkomst nog worden nagekomen? Tot het onmogelijke is niemand gehouden! Een riviercruisebedrijf kan niet worden gedwongen te gaan varen op het moment dat overheid dat verboden heeft. Dat geldt ook voor het zaaltje dat was gehuurd om met driehonderd man het 50-jarig huwelijk van opa en oma te vieren. De cateraar voor het feest moet worden afgebeld. De videorapportage over de geboorte van je kind in het ziekenhuis gaat niet door. Nakoming van de overeenkomst is niet altijd mogelijk.
Wat nu? Probeer eerst altijd te kijken of er een oplossing te vinden is. Wellicht kun je later gaan varen. Kun je een voucher krijgen en kan het feest worden verzet. Maar wat als de  cateraar alle spullen al had gekocht? En de videoreportage al betaald is, maar nu het kind al geboren is, niet meer gemaakt kan worden. Wellicht is het een optie de kosten dan te delen.
Veel mensen hebben last van de crisis, dus het is redelijk de gevolgen ervan samen te dragen en niet op een van partijen af te wentelen. Dat geldt zeker als de ene partij (financieel) sterker is dan de ander…


4. Uiteindelijk kan een beroep op het vangnet van ‘redelijkheid en billijkheid’ uit het Nederlandse contractenrecht een oplossing bieden. Partijen die een overeenkomst sluiten, kunnen nu eenmaal nooit alles voorzien. Met een beroep op de ‘redelijkheid en billijkheid’ kunnen onredelijke situaties worden voorkomen. Het kan leegtes in het contract opvullen, maar ook onredelijke bepalingen geheel of gedeeltelijk buiten werking stellen. Maar let wel: of iets redelijk en billijk is, hangt af van de omstandigheden. Wat in het ene geval volkomen redelijk en billijk is, is dat in het andere geval juist helemaal niet.

Ynke Ooijkaas is advocaat bij Boonk Van Leeuwen Advocaten te Rotterdam en gespecialiseerd in vervoers-, binnenvaart- en handelsrecht. Ze geeft juridische ondersteuning aan diverse binnenvaartorganisaties alsook aan de zogenoemde ‘bruine vloot’.

leaderboard