Overslaan en naar de inhoud gaan
ad

Ondernemers en de verplichte eHerkenning

Ondernemers die hun onderneming drijven in de vorm van een rechtspersoon moeten voor het doen van aangifte loonheffingen en/of vennootschapsbelasting sinds dit jaar verplicht gebruikmaken van eHerkenning. Op termijn gaat deze verplichting ook gelden voor de aangifte omzetbelasting. In deze column vertellen wij u meer over eHerkenning en zetten wij de regels voor u uiteen.

Wat is eHerkenning precies?
eHerkenning is een veilig gedigitaliseerd communicatiemiddel waarmee inmiddels met enkele honderden overheidsinstanties kan worden gecommuniceerd. U kunt eHerkenning zien als een soort DigiD voor rechtspersonen.
Aan het gebruik van eHerkenning zijn jaarlijks kosten verbonden. Het verplichte gebruik van eHerkenning betekent dat de aangifte loonheffingen en/of vennootschapsbelasting in feite niet meer kosteloos kan plaatsvinden. Dit heeft tot veel ophef geleid onder ondernemers en in de politiek.
Het gebruik van eHerkenning is niet beperkt tot rechtspersonen als de BV of de NV. Ook andere rechtspersonen zoals verenigingen en stichtingen moeten verplicht eHerkenning gaan gebruiken.

Verschillende tarieven voor eHerkenning
eHerkenning wordt aangeboden door een zestal commerciële partijen met ieder verschillende tarieven. Deze tarieven variëren, afhankelijk van de geboden mogelijkheden. Voor het gebruik van eHerkenning voor de aangifte loonheffingen en/of vennootschapsbelasting is minstens het één na hoogste veiligheidsniveau (EH3) vereist.


eHerkenning mogelijk onwettig?
Het is echter nog maar de vraag of het wettelijk is toegestaan om ondernemers te verplichten een betaald systeem te gebruiken voor de belastingaangifte. In antwoord op Kamervragen blijkt dat de verantwoordelijke bewindslieden vinden dat dit wel het geval is, maar hieraan wordt door meerdere experts getwijfeld.
Behalve het feit dat ondernemers voortaan dus moeten betalen om de aangifte te doen, is het ook een probleem dat sommige ondernemingen via e-Herkenning geen aangifte kunnen doen. Het betreft bijvoorbeeld fiscale eenheden en buitenlandse rechtspersonen die in Nederland actief zijn.


Uitstel
Gelet op de lopende discussie heeft de Belastingdienst besloten dat ondernemers onder voorwaarden uitstel kunnen krijgen voor de aangifte loonheffingen tot 1 juli 2020. Dit uitstel is alleen mogelijk indien de aangifte loonheffingen over december 2019 nog is ingediend via het oude portaal van de Belastingdienst, dus zonder gebruikmaking van eHerkenning. Voor de aangifte vennootschapsbelasting kunnen ondernemers zelf uitstel aanvragen bij de Belastingdienst.
Staatssecretaris Vijlbrief heeft inmiddels aangegeven dat het gebruik van eHerkenning voor de aangifte omzetbelasting dit jaar nog niet wordt ingevoerd.


Verzorgen wij uw aangifte loonheffingen en/of vennootschapsbelasting?

Dan heeft u niet direct de eHerkenning nodig. Het kan wel zijn dat u voor de communicatie met UWV en/of andere overheidsinstanties de eHerkenning nodig heeft. U kunt ons voor deze communicatie machtigen.


Meer weten?
Wilt u meer informatie over eHerkenning of wat u moet doen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

Ad Verdoorn regelt al meer dan 25 jaar belastingzaken voor de binnenvaart. In zijn column behandelt hij fiscale regelingen uit zijn dagelijkse praktijk waarmee binnenvaartschippers hun voordeel kunnen doen.

leaderboard