Overslaan en naar de inhoud gaan
vignet

Onderhoud uw overlijdensrisicoverzekering alsof het uw schip is!

Al jaren help ik binnenvaartondernemers bij het maken van bewuste keuzes over financiële risico’s. Daarbij ontmoet ik binnenvaartondernemers in verschillende fases van hun (zakelijk) leven.

 

Een onderdeel dat vaak ter sprake komt is de overlijdensrisicoverzekering (ORV). Met deze verzekering dekt u het financiële risico van overlijden af gedurende de looptijd van de polis. Overlijdt u vóór de einddatum van de verzekering? Dan keert de verzekeringsmaatschappij het verzekerde bedrag uit aan uw nabestaanden.

 

Waarom een overlijdensrisicoverzekering?

Er zijn uiteenlopende redenen om een ORV af te sluiten. De belangrijkste reden is dat nabestaanden goed verzorgd achtergelaten worden. Door een passende ORV af te sluiten weet u als binnenvaartondernemer in ieder geval zeker dat uw nabestaanden zelf de regie kunnen houden over hun toekomst. Uw nabestaanden worden dan bijvoorbeeld niet gedwongen om het schip met haast te verkopen waardoor de opbrengst aanzienlijk lager uit kan vallen. Overigens eist de bank ook vaak een ORV om de scheepshypotheek (deels) mee af te dekken.

 

Onderhoud

Een ORV vraagt, net als uw schip, goed onderhoud. De verzekeringsbehoefte (wat is er echt nodig?) kan tijdens uw carrière veranderen. Waarom, zal u misschien denken. Eenmaal afgesloten is het toch geregeld? Dat is voor een deel waar. Als uw vermogenssituatie verandert, dan heeft dit effect op uw verzekeringsbehoefte. Stel dat uw vermogen toeneemt of als u de hypotheek (voor een deel) heeft afgelost, dan kan het zijn dat een lagere verzekerde som voldoende is.

 

Lagere premie

Een andere goede reden om kritisch naar uw ORV te blijven kijken is de premie. Deze laat de laatste jaren een daling zien. De premie is onder andere afhankelijk van de levensverwachting en die is de afgelopen jaren gestegen. Hierdoor daalt dus ook de kans dat maatschappijen moeten uitkeren. De concurrentie tussen de verzekeraars is groter geworden en de verzekeraars zijn door de verregaande automatisering efficiënter gaan werken waardoor de kosten zijn afgenomen. Dit alles zorgt voor lagere premies.

 

Zelf actie ondernemen

Verzekeringsmaatschappijen voeren niet standaard een premiedaling door bij bestaande verzekerden. Als u wilt profiteren van een premiedaling, moet u vaak zelf actie ondernemen. Hierbij moet u wel opletten dat bij een ORV soms een opgebouwde premiespaarpot zit die sommige verzekeraars laten vervallen als de polis voortijdig wordt beëindigd. Ook kan het zijn dat u een gezondheidsverklaring moet invullen en eventueel een medische keuring moet ondergaan. U bent dan overigens niet verplicht om de verzekering ook af te sluiten als de premie bijvoorbeeld tegen valt.

 

Weten wat u kunt besparen?

Bent u benieuwd of u kunt besparen op uw premie? Of wilt u weten of uw verzekering nog bij uw situatie past? Neem dan contact met mij op. Ik help u graag verder!

 

Rowdy Rijsdijk

zakelijk risicoadviseur

 

T: 076 - 527 25 44

E: rowdy.rijsdijk@zichtadviseurs.nl

 

Voor meer informatie en een snelle vergelijking, check onze site: www.zichtadviseurs.nl/particulier/pensioen/overlijdensrisicoverzekering/orv-berekenen

leaderboard