Overslaan en naar de inhoud gaan
robotlasser
Bij De Waal worden roeren en roeronderdelen volautomatisch door een robot gelast.

Machinefabriek De Waal innoveert en robotiseert stevig door

Degelijk en betrouwbaar; begrippen die goed passen bij De Waal. Deze machinefabriek is een van de oudste bedrijven in de Werkendamse haven en nog steeds springlevend. De Waal gaat continu mee met de ontwikkelingen, innoveert en robotiseert. Daarnaast denkt men aan de toekomst, door zich beschikbaar te stellen als leerbedrijf. Deze specialist in voortstuwings- en manoeuvreertechnologie heeft immers veel te bieden. kade

Bij De Waal werken mensen met passie en de meeste medewerkers zijn al jarenlang in dienst. Dat blijkt ook wel uit de flinke lijst met jubilarissen dit jaar. Vier medewerkers (draaier Ardi Stevens, eigenaar Marco de Waal, snijder Arno Straver en interieurverzorgster Ellie Visser) zijn dit jaar maar liefst 25 jaar in dienst. Johan Muilwijk, Henry de Wit en Lammert Versluis vieren dit jaar hun 12,5 jarige jubileum. Hoofd magazijn en ‘manusje van alles’ Johan van de Bank, spant de kroon met maar liefst veertig dienstjaren in 2021. roer

Bij alle jubilea is er uiteraard koffie met taart en De Waal heeft er een traditie van gemaakt om de 25-jarige jubilarissen thuis op te halen in een chique oldtimer. “Een beetje alsof je opnieuw gaat trouwen, als je samen met je vrouw door een chauffeur naar de zaak wordt gereden”, vertelt Marco de Waal hierover, die dit onlangs meemaakte. “Maar dan voelt het voor de meeste jubilarissen toch als trouwen met het bedrijf”, voegt hij hier met een lach aan toe.

De betreffende jubilaris wordt vervolgens buiten opgewacht door alle collega’s en met luid applaus verwelkomd. Normaal gesproken is er voor de 12,5 jaar-jubilarissen, na werktijd nog een borrel in de kantine, met de eventuele partner en kinderen erbij. Bij 25 jaar volgt er een speciale avond met buffet in een restaurant. In tijden van corona is echter alles anders en is de horeca helaas gesloten. Toch hoopt De Waal aan het eind van dit jaar een feestelijke avond te kunnen organiseren voor alle jubilarissen van 2021.roer2

Leerbedrijf voor jonge vakmensen

De liefde voor staal en machines zit bij de medewerkers in het bloed en zij beschikken over de typisch Werkendamse werkmentaliteit. Dat is ook terug te zien in de producten die worden gemaakt. De Waal weet dat er een structureel tekort is aan technisch personeel en wil graag een bijdrage leveren aan de oplossing van dit probleem. Niet voor niets is De Waal een erkend leerbedrijf, dat de huidige techniekleerlingen veel te bieden heeft en organiseert samen met Werkendam Maritime Industries regelmatig werkbezoeken om schoolkinderen en jeugd te enthousiasmeren tot een vak in de techniek. In de moderne en uitgebreide machinefabriek met prachtige cnc-machines, valt immers veel te leren.

klas
Excursie met werktuigbouwkunde studenten van Hogeschool Avans Breda.

De Waal begeleidt studenten die worden opgeleid tot allround cnc-verspaner op het gebied van draaien, frezen en kotteren. De draaiers hebben een grote betrokkenheid bij het schip of ander vaartuig waarvoor zij aan het werk zijn. Producten worden vrijwel direct gemonteerd op het schip, dat meestal voor de kade ligt, waardoor medewerkers altijd veel feeling hebben met het product dat zij maken. Studenten krijgen een eigen leermeester die hen dagelijks helpt, ondersteunt en advies geeft. De leermeester geeft werkstukken die passen bij elk niveau. Op deze manier maakt De Waal van iedere leerling een allround vakman, waar in de toekomst een mooie boterham mee te verdienen is.

Robotisering verhoogt kwaliteit

De Waal innoveert en is in de scheepsbouw koploper op het gebied van robotisering. Denk onder andere aan de innovatieve lasrobot, die nu volop wordt ingezet bij de voorbereidingen van de veertig LNG-binnenvaartschepen van Shell. De lasrobot levert De Waal veel voordelen op. De laskwaliteit is toegenomen en de aanwezigheid van een persoon is gereduceerd. De productietijd is sneller en de doorlooptijd is afgenomen. Met de ontwikkeling van deze robot gaat De Waal mee met de tijd en kan men blijven concurreren met de lage loonlanden. De Waal ontwerpt, bouwt en last alles volledig in eigen huis in Werkendam.

as
De Waal beschikt over twee lange schroefas draaibanken. Voor draaiwerk tot maar liefst 12 meter lang.

De robot wordt momenteel ingezet bij de voorbereidingen voor de veertig LNG-binnenvaartschepen van Shell. De Waal levert hiervoor het complete pakket aan voortstuwings- en manoeuvreerproducten; een serieuze productiecapaciteit die vraagt om een strakke planning. In de machinefabriek zijn medewerkers druk bezig met het opbouwen van een buffer. Zo zijn hennekokers, roerkoningen en roeren volop in productie en het assenstaal en staal voor de roeren is op voorraad ingekocht. De lasrobot moet uiteindelijk maar liefst 160 roeren verwerken, plus de overige onderdelen zoals lieverjukken en schroefaskokers. haven

“Concordia Damen krijgt hiermee de hoogste kwaliteit aan laswerk”, aldus eigenaar Marco de Waal. Directeur Albert Visser vervolgt: “Met de lasrobot en onze ervaring ermee, stellen we onze productiecapaciteit ook open voor andere partijen uit onze sector en kunnen we complexe objecten eenvoudig en snel lassen en verwerken voor derden. Trouwens”, vervolgt Marco: “ook het opleidingsschip Ab Initio wordt uitgerust met het volledige De Waal productenpakket. We zijn er maar wat trots op”.

Schroefas-capaciteit verdubbeld

Naast al deze werkzaamheden blijven ook de reguliere opdrachten gewoon doorgaan. De Waal behoudt daarbij zijn betrouwbaarheid, kwaliteit en snelle levertijden. De machinefabriek staat bekend om de flexibiliteit; ook de spoed- en reparatieklussen gaan continu door. Omdat nieuwbouw en reparatie door elkaar heen lopen, is ervoor gekozen een nieuwe tweede schroefasbank voor schroefassen tot 11 meter aan te schaffen. Deze draaibank verdubbelt de schroefascapaciteit, waardoor De Waal hiermee naast de bestaande 12 meter-bank, nog sneller kan leveren. Of nieuwbouw én reparatie schroefassen tegelijkertijd kan verwerken. Het is een mooie toevoeging aan het uitgebreide machinepark van de moderne fabriek.as2

Sterk in verspanen

Het machinaal bewerken van staal en andere metaalsoorten vormt het kloppend hart van het bedrijf. In de moderne machinefabriek worden schroefassen tot maar liefst twaalf meter bewerkt, maar bijvoorbeeld ook kleine bronzen sealringen, grote kokers, roerkoningen van hoogwaardig staal en schroefasmoeren. Alle onderdelen van de voortstuwings- en manoeuvreerinstallaties worden in eigen huis ontwikkeld en bewerkt. De Waal beschikt over flink wat ‘teach-inn’ draaibanken en heeft daarnaast een groot aantal volledig CNC-gestuurde draai-, frees- en kotterbanken. Deze computergestuurde machines kunnen in snelle doorlooptijden nagenoeg alle bewerkingen uitvoeren op het gebied van draaien, frezen en kotteren. Maar het zijn juist de vakmensen erachter, die dit alles mogelijk maken.

One-stop-shop

De Waal is trots op haar uitgebreide machinepark, dat overigens niet alleen voor de eigen producten wordt ingezet. Er wordt tevens verspaningswerk uitgevoerd voor andere opdrachtgevers uit verschillende branches zoals de offshore industrie, de waterbouwwereld of de landbouwindustrie. Daarnaast kan De Waal alle aanvullende las- en constructiewerkzaamheden verzorgen. Deze moderne Werkendamse machinefabriek biedt zo een ‘one-stop-shop’ concept voor opdrachtgevers uit alle branches.

antiek
De Waal anno 1938: aan de voormalige Nieuwe Haven van Werkendam begon Ko de Waal in het gebouw links achteraan zijn machinefabriek.

 

 

leaderboard