Overslaan en naar de inhoud gaan
de waal logo

Machinefabriek De Waal; altijd in ontwikkeling

De Waal hoofdfoto

 

Specialistisch, innovatief, vooruitstrevend en altijd in ontwikkeling; dat is De Waal. De Werkendamse machinefabriek is haar tijd ver vooruit als het gaat om voortstuwings- en manoeuvreertechnologie. De afmeerkades in de Biesbosch- en Beatrixhaven zijn altijd drukbezet, evenals de scheepsliften. Een ombouw naar Easyflow, de levering van een compleet nieuwe schroefasinstallatie of een ombouw van watersmering naar een gesloten oliebad; het is maar een kleine greep uit de mogelijkheden die De Waal biedt. Tijdens Maritime Industry bent u weer van harte uitgenodigd een kijkje te komen nemen op de stand. Onze medewerkers vertellen u graag meer.

De Waal foto 3

 

De orderboeken van De Waal zijn ook dit jaar weer goed gevuld. Diverse superjachten zijn voorzien van een stuurwerk en veel IVR binnenvaartkeuringen zijn al verricht. Tevens bouwde De Waal vol trots mee aan de Sendo Liner van Sendo Shipping B.V., het eerste schip dat volledig emissieloos kan varen. De Waal leverde de schroefassen, de Green Award gecertificeerde afdichtingen en weerstandsarme Easyflow roeren. Nog steeds is er veel vraag naar dit innovatieve roersysteem. Zowel voor nieuwbouw als ombouw. De Stuwa® Easyflow roeren zijn slanker dan andere roertypen en staan verder naar buiten opgesteld. Ze staan hierdoor net buiten het snelstromende schroefwater. Dit water stroomt sneller langs de binnenkant van het roer dan aan de buitenkant. Dat zorgt voor overdruk aan de binnenkant en onderdruk aan de buitenzijde. Het gepatenteerde Easyflow vleugelprofiel zet dit drukverschil om in extra stuwkracht. De roeren leveren een flinke brandstofbesparing op en daarnaast verbetert in veel gevallen de manoeuvreerbaarheid van het schip en is het stiller in de woning. De voordelen op een rij:


-    Optimaal rendement
-    Uitstekend manoeuvreren
-    Aantoonbaar brandstof besparen
-    Robuust uitgevoerde lagering
-    Langdurig onderhoudsvrij
-    Voorzien van unieke krimpring
-    Glad roerprofiel met vlak geslepen lassen
-    Inbouw en service in eigen scheepsliften
-    Leverbaar onder ieder gewenste klasse
-    Uitermate geschikt voor ombouw

Schroefasinstallaties

De Waal is tevens gespecialiseerd in schroefasinstallaties. Deze worden compleet met afdichtingen, schroefasrem en unieke hydraulische moer geleverd. De Waal heeft een eigen gesloten afdichtingssysteem met binnen- en buitenseals. Ze zijn kostenbesparend en dragen bij aan een duurzaam milieu omdat ze gegarandeerd lekvrij zijn. De laatste jaren is er steeds meer vraag naar buitenseals. Schepen moeten immers schoon zijn op schroefasgebied. Het gesloten systeem van De Waal houdt buitenwater tegen waardoor vet of olie niet meer in het watermilieu terechtkomt. Alle Stuwa afdichtingen van De Waal zijn gecertificeerd door Green Award. 

QF Powerpack

De frequentiegeregelde Stuwa® QF stuurmachine heeft vele voordelen. De pompen draaien alleen als er een stuurcommando wordt gegeven. Hierdoor is er onder andere sprake van een lager gasolieverbruik en daarbij is de standtijd van pompen, filters en elektromotor langer. Deze stuurmachine wordt momenteel voornamelijk toegepast in de superjachtbouw, maar kan ook worden toegepast op binnenvaartschepen. Bij deze unieke stuurmachine wordt de frequentie van de stroom geregeld waardoor de motor, die de hydrauliekpomp aandrijft, in toerental gereguleerd wordt. Door de elektra te regelen, is een proportioneel ventielsysteem overbodig. In de eigen proefstand waarover De Waal als enige stuurmachine- leverancier beschikt, worden alle stuurmachines die de fabriek verlaten uitgebreid getest en van tevoren ingeregeld. 

Innoveren

De Waal gaat met de tijd mee en daarom wordt er regelmatig geïnnoveerd. De ontwikkeling van de lasrobot is hier een mooi voorbeeld van. Deze hightech robot wordt gebruikt voor het lassen van diverse roeronderdelen en inmiddels zijn de robot en operator gecertificeerd onder Lloyd’s. De volgende doelstelling is het compleet lassen van roeren voor de binnenvaart en uiteindelijk ook voor superjachten en de zeevaart. De eerste testen om met de hightech robot een klein model van een scheepsroer te lassen, zijn onlangs succesvol verlopen. Stap voor stap wordt zo opgeschaald naar het volledig automatisch lassen van grote 1:1 roeren. 

Toekomst
De Waal denkt altijd na over de toekomst, er wordt niet alleen geïnvesteerd in producten maar er is ook tijd en aandacht voor het overbrengen van kennis aan de jeugd. Zo worden er regelmatig werkbezoeken georganiseerd waarbij, onder andere, jongeren voor even kunnen snuffelen aan de praktijk. Op die manier maken zij op een leuke manier kennis met het vak werktuigbouwkunde. Zo brachten in februari bijvoorbeeld de eerstejaars studenten hbo Werktuigbouwkunde aan de Hogeschool Avans te Breda een bezoek aan de machinefabriek.  


Neemt u voor meer informatie gerust een kijkje op onze website, of kom langs op onze stand H103 waar onze medewerkers u graag uitgebreid informeren.

De Waal bv

Machinefabriek – scheepstechniek

Biesboschhaven Noord 4

4251 NL Werkendam

T: + 31 (0)183 50 18 11

De Waal compilatie


 

leaderboard