Overslaan en naar de inhoud gaan
vignet

Geurvrije en gezonde lucht in het interieur

Geurvrije en gezonde lucht in de woon- en leefruimte. Dat willen we allemaal wel. Kookluchtjes, stank na het laden of lossen. Muffe lucht. Oplosmiddelen of of verf- of lijmgeuren waar je hoofdpijn van krijgt. Ga maar door. Luchtzuiverende coating, hoe kan dat?

Titaniumdioxide (TiO2) formuleringen zijn transparante, op water gebaseerde zelfreinigende en luchtzuiverende coatings. Dit proces in de coatings wordt actief onder kunstmatig licht (bijvoorbeeld LED) en UV-licht. Deze kennis dateert al vanaf de jaren ’30 van de vorige eeuw. De techniek is dus niet nieuw.

Het luchtzuiverende effect van titaniumdioxide in coatings wordt tegenwoordig ook aangewend in ruimtes om geur te laten verdwijnen en bijvoorbeeld stikstof of oplosmiddelen, maar ook pollen (hooikoorts!) uit de lucht te filteren. Hoe die coatings dat doen? Door middel van licht!

Aan het werk

De oplossing ligt voor de hand. Als we de verlichting, of de panelen achter de verlichting behandelen met titaniumdioxide coating, hoeven we alleen het licht aan te doen en klaar. Toch? plafond

Niet helemaal. Titanium dioxide heeft tijd nodig om de zaak te zuiveren en grotere oppervlakken om voldoende effectief te zijn. Daarom worden naast de lampen, ook altijd de plafonds en meestal de staande wanden ook behandelde met de transparante coatings nC® Climate Coatings Airpure.  In twee tot drie uur tijd kan een gecoat oppervlak de lucht zuiveren, afhankelijk van m², m³ en de hoeveelheid licht. Daarna blijft de luchtconditie zoals hij is: zuiver.

Om extra kosten voor het verwisselen van lampen te voorkomen, zijn panelen beschikbaar die achter de TL-balken of plafondverlichting geplaatst kunnen worden. Deze panelen zijn makkelijk te plaatsen. Ook bestaande panelen kunnen worden behandeld; titaniumdioxide coatings zijn niet duur en eenvoudig te verwerken.

Maar als schone oppervlakken - bijvoorbeeld in het keukengedeelte - worden behandeld, helpt dat dan? Ja. Vetten zijn organische vervuilingen en worden dus afgebroken door titaniumdioxide in combinatie met zichtbaar licht. Ook de vettigheid in de machinekamer aan de wanden kan zo worden aangepakt. Wél eerst schoonmaken.

Gezondheid

Aan de risico-kant is opname door de huid van nano-TiO2 uitvoerig onderzocht, vanwege de toepassing in cosmetica. De resultaten uit de beschikbare onderzoeken laten zien dat het binnendringen van nano-TiO2 door de intacte huid verwaarloosbaar is. Ook bijvoorbeeld tandpasta en zonnecreme bevatten titaniumdioxide.

Aan de opbrengstkant is bewezen dat titaniumdioxide veel VOC’s uit de lucht haalt (schadelijke stoffen die vrijkomen uit bouwmaterialen), zoals formaldehyde, tolueen of zwaveloxide. Verder worden ziektekiemen, schimmelsporen en pollen onschadelijk gemaakt, zodat op het gebied van gezonde lucht griep, hoofdpijn en allergie kan worden voorkomen.schip

Dit betekent dat we aan boord met minder schoonmaakmiddelen de boel langer schoon kunnen houden. Streeploze ramen in de stuurhut, ook al zo’n heikel punt, zijn dichterbij dan we denken.

Meten is weten

Als u de coating heeft geplaatst, merkt u onmiddellijk effect: de lucht ruikt fris. Maar ook een luchtkwaliteitsmeting vooraf kan al veel laten zien. U weet dan bijvoorbeeld of er schadelijke stoffen als formaldehyde (worden door meubels, tapijt en flexibele kunststoffen uitgedampt) of VOC in de lucht zit. Ná behandeling zijn deze waardes terug naar ongeveer nul. Zo’n meting kan nC Marine gratis voor u uitvoeren, met gekalibreerde luchtkwaliteitsmeters. Dan weet u meteen of het nodig is.

Intussen zijn vele schepen met deze coating uitgerust. Voor verdere informatie en referenties omtrent deze technieken of applicatie kunt u contact opnemen met nC Marine, via info@nc-marine.com of www.nc-marine.com.

 

‘Zo kan het ook’ is een bijdrage van nC Marine waarin oude, nieuwe, andere, maar vooral betere en kosteneffectieve toepassingen vanuit de praktijk worden besproken, waarmee u als binnenvaarder verder kan. 

leaderboard