Overslaan en naar de inhoud gaan
Column Ad Verdoorn.

Fiscaal voordelig schenken aan uw kinderen

Kan uw kind een financieel ruggensteuntje goed gebruiken? Bijvoorbeeld voor studiekosten, de koop of verbouwing van een woning, stijgende maandlasten of simpelweg consumptieve uitgaven. Uw financiële hulp zou dat mogelijk kunnen maken! In dit artikel zetten we de mogelijkheden en aandachtspunten voor u op een rijtje.


Schenken
De meest bekende en eenvoudige manier om uw kind financieel te ondersteunen, is door het schenken van geld. Dit kan op diverse manieren. Door handig gebruik te maken van vrijstellingen en schenkingsvormen kunt u het rendement van uw schenking verhogen. Door te schenken kunt u uw opgebouwde vermogen tijdens uw leven fiscaal voordelig aan de volgende generatie overdragen en bespaart u toekomstige erfbelasting. Na het overlijden bedraagt de erfbelasting, afhankelijk van de omvang van uw vermogen en de vrijstellingen, al snel tussen de 10 en 20 procent voor uw kinderen en zelfs tussen de 18 en 36 procent voor uw kleinkinderen.


Fiscaalvrije schenkingen
Als ouder kunt u uw kind jaarlijks een bedrag schenken zonder dat daar belasting over betaald moet worden. Voor 2019 is dit bedrag 5.428 euro. Schenkt u aan uw kind dat tussen de 18 en 40 jaar oud is (of van wie de partner jonger dan 40 jaar is), dan kan deze vrijstelling eenmalig worden verhoogd naar 26.040 euro (in 2019). Voor schenkingen ten behoeve van een kostbare studie of opleiding kan de vrijstelling zelfs eenmalig worden verhoogd naar 54.246 euro (in 2019). Bij een schenking voor de eigen woning bedraagt de schenkingsvrijstelling 102.010 euro. In dat geval moet uw kind de schenking gebruiken voor:


-    de aankoop van een eigen woning,
-    de verbetering of het onderhoud van de eigen woning,
-    het afkopen van de erfpachtcanon bij een eigen woning met erfpacht, of
-    het aflossen van de eigenwoningschuld of de restschuld op de eigen woning.

Schenken op papier
Naast het schenken van geld is het ook mogelijk om te ‘schenken op papier’. Bij een papieren schenking wordt er wel door u geschonken, maar krijgen uw kinderen nog niet de beschikking over het geld. U erkent middels een notariële schuldigerkenning een bedrag schuldig te zijn aan uw kind, dat pas op een later moment opeisbaar is. 


Het voordeel hiervan is dat u blijft beschikken over het (geschonken) vermogen en liquiditeiten en toch handig gebruikmaakt van de vrijstellingen in de schenkbelasting. Tegelijkertijd bent u vrij om tussentijds op de schuld af te lossen en daarmee uw kind geld te verstrekken. Om met deze schenking ook erfbelasting te besparen, moet u wel uw kind jaarlijks daadwerkelijk 6 procent rente betalen. Via rente en aflossing ontvangt uw kind dan financiële ondersteuning.

Familielening
U kunt uw kinderen natuurlijk ook geld lenen. Het is niet altijd eenvoudig, ook voor uw kinderen, om een financiering bij een bank te krijgen. Bij een lage rente op uw spaartegoeden kan een familielening dan al gauw een aantrekkelijke optie zijn. 
Leent u geld aan uw kind voor de aanschaf, verbouwing of onderhoud van een eigen woning, dan is de rente op deze lening voor uw kind onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar. U kunt uw kind financieel extra steunen door de lening te combineren met een schenking. In hetzelfde jaar dat uw kind de rente aan u betaalt, schenkt u een bedrag binnen de jaarlijkse schenkingsvrijstelling (2019:  5.428 euro) terug. Uw kind profiteert bij een eigenwoninglening van de fiscale renteaftrek en van de vrijgestelde schenking, terwijl u de rente onbelast ontvangt en (een deel van) de rente weer belastingvrij kunt teruggeven.

Wilt u weten wat in uw situatie mogelijk is?
Wilt u met warme hand uw vermogen fiscaal voordelig overdragen op de volgende generatie en/of wilt u weten wat voor u de beste oplossing is? Neemt u dan gerust contact met ons op en kom eens praten onder het genot van een kopje koffie.
 

Ad Verdoorn regelt al meer dan 25 jaar belastingzaken voor de binnenvaart. In zijn column behandelt hij fiscale regelingen uit zijn dagelijkse praktijk waarmee binnenvaartschippers hun voordeel kunnen doen.

leaderboard