Overslaan en naar de inhoud gaan
Column Ad Verdoorn.

Fiscaal alert bij laag water

Voor veel binnenvaartschippers is 2018 een topjaar geweest. Door de lage waterstand en de hiermee gepaard gaande lage beladingsgraad, heeft de binnenvaart vrijwel non-stop kunnen varen. Dit heeft veelal geresulteerd in een flinke omzet- en winststijging voor de binnenvaart. In dit artikel vertellen wij waarom u, wanneer u een eenmanszaak of vof drijft, fiscaal alert moet blijven bij laag water.


Belastingtarieven
De crux in dit artikel is gelegen in de belastingtarieven. Bij een lage waterstand zullen met name schippers zonder vaste contracten een fors hogere winst behalen. Behoort u tot deze groep? Dan dreigt u al snel met een groot deel van uw winst verzeild te raken in het toptarief van de inkomstenbelasting.


Hieronder ziet u een overzicht van de huidige en toekomstige belastingtarieven:

Overzicht van de huidige en toekomstige belastingtarieven.
 
Inbreng onderneming in de bv
De afrekening tegen het toptarief van de inkomstenbelasting kan relatief eenvoudig worden voorkomen door uw onderneming tijdig in te brengen in een bv. De directe belastingheffing gaat in dat geval omlaag van 51,75 naar 25 procent (2019). Weliswaar bent u nog inkomstenbelasting verschuldigd op het moment dat u vermogen (‘dividend’) onttrekt aan de bv, maar afhankelijk van de hoogte van uw winst bespaart u al snel duizenden euro’s door tijdig te anticiperen.


Wanneer interessant?
De meest voorkomende situaties waarin het fiscaal interessant kan zijn om uw onderneming in te brengen in een bv zijn:
- uw winst bedraagt meer dan 150.000 euro.
- u heeft het voornemen om uw onderneming op termijn te verkopen en er zijn forse stille reserves aanwezig (bijvoorbeeld in het schip).
- u wilt de fiscale oudedagsreserve omzetten in een lijfrente bij de bv.


Een bijkomend voordeel van een bv is dat het uw risico op aansprakelijkheid als privépersoon aanzienlijk beperkt. Wanneer u namelijk een eenmanszaak of vof drijft, bent u privé altijd aansprakelijk voor de schulden. Dit is normaal gesproken niet het geval bij een bv. Alleen bij onbehoorlijk bestuur loopt u wel risico op aansprakelijkheid in privé.


Terugwerkende kracht
Het is mogelijk om uw onderneming met terugwerkende kracht naar 1 januari 2019 in te brengen in een bv. U moet de voorgenomen inbreng dan wel kenbaar maken met een voorovereenkomst of intentieverklaring. Deze moet vóór 1 oktober 2019 worden verstuurd naar de Belastingdienst. U heeft daarna nog de tijd tot 31 maart 2020 om de bv daadwerkelijk op te richten. 


Wilt u weten wat in uw situatie mogelijk is?
De inbreng van uw onderneming in een bv is absoluut maatwerk, laat u daarom goed adviseren! Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw onderneming? Neem dan gerust contact met ons op en kom eens praten onder het genot van een kopje koffie.
 

Ad Verdoorn regelt al meer dan 25 jaar belastingzaken voor de binnenvaart. In zijn column behandelt hij fiscale regelingen uit zijn dagelijkse praktijk waarmee binnenvaartschippers hun voordeel kunnen doen.

leaderboard