Overslaan en naar de inhoud gaan
ad

Dit jaar nog belastingvrij schenken?

Als u uw kinderen, kleinkinderen of iemand anders een schenking doet, moet u hierover belasting betalen. Door gebruik te maken van de jaarlijkse vrijstellingen in de schenkbelasting, kunt u deze belastingheffing gedeeltelijk of zelfs geheel voorkomen.

Wilt u dit jaar nog een schenking doen? Regel dit dan in elk geval voor 1 januari 2021.

Schenking aan kinderen en kleinkinderen
Een schenking aan de kinderen of de kleinkinderen is natuurlijk het meest voorkomend. Ieder jaar is er een vrijstelling waarbinnen u belastingvrij kunt schenken. In 2020 kunt u een belastingvrije schenking van 5.515 euro per kind en 2.208 euro per kleinkind doen.

Specifieke vrijstellingen
Daarnaast zijn er voor uw kinderen ook eenmalige specifieke vrijstellingen. Zo kunt u aan ieder van uw kinderen tussen 18 en 40 jaar eenmalig 26.457 euro belastingvrij schenken. Wordt het geld aantoonbaar gebruikt voor een dure studie? Dan bedraagt de vrijstelling zelfs eenmalig 55.114 euro.
Schenkingen voor de aankoop van een eigen woning zijn in 2020 vrijgesteld tot een bedrag van 103.643 euro. Deze vrijstelling geldt niet alleen voor uw kinderen, maar voor iedereen. Dus ook voor uw kleinkinderen. Er geldt wel een aantal voorwaarden, waarvan de belangrijkste is dat de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar oud is. Ook een schenking in verband met verbetering of onderhoud van een eigen woning of de aflossing van een eigenwoningschuld valt onder deze vrijstelling.

Tarieven voor schenkingen
Schenkt u uw kinderen of uw kleinkinderen een bedrag groter dan de vrijstelling? Dan bedraagt het belastingtarief 10 procent over het meerdere tot 126.723 euro. Boven dit bedrag is het tarief 20 procent. Voor kleinkinderen zijn de tarieven 18 procent tot 126.723 euro en 36 procent over het bedrag hierboven. Voor willekeurige derden is het tarief 30 procent tot 126.723 euro en 40 procent over het bedrag daarboven.

Schenken op papier
Naast het schenken van geld is het ook mogelijk om te ‘schenken op papier’. Bij een papieren schenking wordt er wel door u geschonken, maar krijgen uw kinderen nog niet de beschikking over het geld. U erkent middels een (notariële) schuldigerkenning een bedrag schuldig te zijn aan uw kind dat pas op een later moment opeisbaar is. 
Het voordeel hiervan is dat u blijft beschikken over uw geld en toch handig gebruikmaakt van de vrijstellingen in de schenkbelasting.

Tegelijkertijd bent u vrij om tussentijds op de schuld af te lossen en zo uw kind geld te verstrekken. Er gelden wel een aantal voorwaarden. Laat u daarom goed voorlichten op het moment dat u een schenking op papier overweegt.

Fiscaal voordelig
Door handig gebruik te maken van vrijstellingen en schenkingsvormen, kunt u het rendement van uw schenking verhogen. Door te schenken kunt u uw opgebouwde vermogen tijdens uw leven fiscaal voordelig aan uw volgende generatie overdragen en bespaart u op toekomstige erfbelasting. Want op het moment dat u komt te overlijden, bedraagt de erfbelasting afhankelijk van de omvang van uw vermogen en de vrijstellingen al snel tussen de 10 procent en 20 procent voor uw kinderen en zelfs tussen de 18 procent en 36 procent voor uw kleinkinderen.

Weten wat in uw situatie verstandig is?
Wilt u met warme hand uw vermogen fiscaal voordelig overdragen op de volgende generatie en/of wilt u weten wat voor u de beste oplossing is? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!

Ad Verdoorn regelt al meer dan 25 jaar belastingzaken voor de binnenvaart. In zijn column behandelt hij fiscale regelingen uit zijn dagelijkse praktijk waarmee binnenvaartschippers hun voordeel kunnen doen.

leaderboard