Overslaan en naar de inhoud gaan
Column Ad Verdoorn

De fiscale aspecten van een vakantiewoning als belegging

Vanwege de lage rente op spaargeld, besluiten steeds meer Nederlanders om te investeren in een vakantiewoning. Indien u een vakantiewoning bezit, betaalt u hierover belasting in Nederland. Dit geldt in beginsel ook voor een buitenlandse vakantiewoning. In dit artikel vertellen we u meer over de fiscale aspecten van een vakantiewoning als belegging.

Tweede woning
Een vakantiewoning is meestal uw tweede woning naast uw hoofdverblijf (de ‘eigen woning’). Uw eigen woning wordt belast in box 1. Uw tweede woning wordt niet belast in box 1, maar in box 3. Hierdoor is de hypotheekrente voor een vakantiewoning niet aftrekbaar, ook niet voor een vakantiewoning in het buitenland.

Box 3
Een vakantiewoning in Nederland wordt belast in box 3 voor de WOZ-waarde. De te betalen belasting in box 3 is afhankelijk van de omvang van uw vermogen. Hoe meer vermogen u bezit, hoe meer belasting u betaalt in box 3. In 2019 betaalt u maximaal 1,68 procent belasting over de waarde van uw vakantiewoning.
Een vakantiewoning in het buitenland wordt ook meegenomen als belast vermogen in box 3. Om dubbele belastingheffing te voorkomen verleent Nederland, afhankelijk van het belastingverdrag met het betreffende land, meestal een vermindering van belastingheffing.

Geen WOZ-waarde?
Voor vakantiewoningen in het buitenland bestaat in Nederland geen WOZ-waarde. In de meeste gevallen moet u daarom uitgaan van de waarde in het economisch verkeer, ofwel de waarde bij vrije verkoop.

Opbrengst verhuur vakantiewoning onbelast
Los van eventueel eigen gebruik, is het doel van een vakantiewoning als belegging natuurlijk het genereren van huuropbrengsten. De huuropbrengsten van een vakantiewoning zijn onbelast. U betaalt per slot van rekening belasting in box 3 over de omvang van uw vermogen. Daar staat tegenover dat u eventuele kosten van verhuur, zoals onderhoudskosten, niet kunt aftrekken. Over de huuropbrengsten van een buitenlandse vakantiewoning bent u mogelijk in het buitenland wel belasting verschuldigd.

Btw
Bij de verhuur van een Nederlandse vakantiewoning moet u rekening houden met de afdracht van btw. Het btw-tarief voor de verhuur van een vakantiewoning is 9 procent, indien deze regelmatig voor korte perioden aan derden wordt verhuurd. De btw op de eventuele kosten van verhuur, zoals aanschaf- en onderhoudskosten, kunt u terugvragen.

Voor kleine ondernemers en beleggers geldt een bijzondere regeling ten aanzien van de btw.  Onder de zogenoemde ‘kleine ondernemersregeling’ (KOR) geldt een vrijstelling van de af te dragen btw als deze niet meer bedraagt dan 1.345 euro per jaar. Draagt u meer btw af dan 1.345 euro, maar niet meer dan 1.883 euro, dan krijgt u een korting. 

Per 1 januari 2020 wordt de KOR vervangen door een omzet-gerelateerde vrijstelling van omzetbelasting (OVOB). Onder de OVOB geldt een vrijstelling, als uw omzet niet meer bedraagt dan  20.000 euro. De per saldo af te dragen btw is dus niet meer van belang. Wilt u per 1 januari 2020 gebruikmaken van de OVOB? Dan moet u zich uiterlijk 20 november 2019 aanmelden bij de Belastingdienst.

Weten wat in uw situatie van toepassing is?
Heeft u vragen of wilt u meer informatie over de fiscale aspecten van een vakantiewoning als belegging? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!

leaderboard