Overslaan en naar de inhoud gaan
ad

Coronamaatregelen in de tweede golf: wat wijzigt er?

In eerdere edities van de Scheepvaartkrant hebben wij al aandacht besteed aan de diverse steunmaatregelen van de overheid om de financiële gevolgen van de coronacrisis tegen te gaan.

Nu deze crisis steeds langer voortduurt, worden ook de steunmaatregelen vanuit de overheid aangepast en uitgebreid. In dit artikel geven we meer informatie over de meest recente aanpassingen in de steunmaatregelen voor u als schipper.

Aanpassing bijzonder uitstel van betaling
Wanneer u door de coronacrisis in de knoop bent gekomen met de betaling van uw belasting, krijgt u langer de tijd om deze schulden af te lossen. De termijn om de belastingschulden terug te betalen is verlengd van 24 naar 36 maanden. Door de aflosperiode te verlengen hoopt het kabinet dat ondernemers hun schulden makkelijker terug kunnen betalen.

Daarnaast gaat de terugbetaling pas op 1 juli 2021 start in plaats van 1 januari 2021. Ondernemers met belastingschulden krijgen dit voorjaar een brief van de Belastingdienst met een voorstel voor een betalingsregeling. Is het voorstel niet haalbaar? Dan zal u met de inspecteur op zoek moeten naar een maatwerkoplossing.


Verlenging NOW
Eerder kon u al een tegemoetkoming in de loonkosten krijgen over de periode van maart tot en met september 2020 door middel van de NOW 1.0 en de NOW 2.0. Deze regeling krijgt een vervolg met de intrede van de NOW 3.0. Deze strekt zich uit over periodes van drie keer drie maanden in de totale periode van oktober 2020 tot en met juni 2021. De NOW 3.0 over de eerste periode (oktober t/m december 2020) vraagt u aan van 16 november tot 13 december 2020.

In deze eerste periode heeft u recht op een tegemoetkoming bij een omzetdaling van minimaal 20 procent. Vanaf periode twee is dit het geval bij een omzetdaling van 30 procent. Het vergoedingspercentage bedraagt in de eerste periode maximaal 80 procent van de loonkosten. In periode 2 is dit maximaal 70 procent en in periode 3 is dit maximaal 60 procent.

De opslag op de loonkosten blijft ongewijzigd gehandhaafd op 40 procent. De opslag is bedoeld als tegemoetkoming voor bijkomende loonkosten, zoals vakantiegeld. Bij gebruik van de NOW 3.0 is ook een beperkte loonsomdaling mogelijk zonder dat daardoor de tegemoetkoming in gevaar komt. In de eerste periode (oktober t/m december 2020) mag dit maximaal 10 procent zijn, in de tweede periode (januari t/m maart 2020) 15 procent en in de derde periode (april t/m juni 2020) 20 procent.


Verlenging TVL
Ook op het gebied van de vaste lasten biedt de overheid eerder aan specifieke branches al de mogelijkheid om een tegemoetkoming te verkrijgen over de periode van juni tot en met oktober 2020. Dit betreft de TVL. Net als de NOW, wordt ook de TVL verlengd tot en met 30 juni 2021.

De nieuwe TVL uit het derde steunpakket kent drie periodes van een kwartaal. Net als bij de NOW 3.0 zijn dit de periodes oktober t/m december 2020, januari t/m maart 2021 en april t/m juni 2021. In deze drie periodes kan de tegemoetkoming telkens per periode maximaal 90.000 euro bedragen. De TVL over de eerste periode (oktober t/m december 2020) kunt u aanvragen van 1 oktober 2020 tot en met 29 januari 2021.

Voor de nieuwe TVL moet het omzetverlies in de eerste periode (oktober t/m december 2020) net als bij de huidige TVL minimaal 30 procent bedragen. Voor de tweede periode (januari t/m maart 2021) is een minimum omzetverlies vereist van 40 procent. Voor de derde periode (april t/m juni 2021) is dit 45 procent.
Voor de berekening van de vaste lasten wordt uitgegaan van branchegemiddelden, op basis van cijfers van het CBS. Op basis van dit gemiddelde en het omzetverlies wordt een TVL verstrekt van 50 procent.

Meer weten?
Op onze website www.drv.nl hebben we een pagina ingericht waar ons specialistenteam coronacrisis haar kennis veelvuldig met u deelt. Daarnaast hebben we een pagina met veelgestelde vragen over de coronacrisis. Houd deze pagina’s in de gaten, zodat u op actuele informatie de juiste keuzes kunt maken voor uw onderneming. Uiteraard kunt u ook altijd telefonisch contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder!

Ad Verdoorn regelt al meer dan 25 jaar belastingzaken voor de binnenvaart. In zijn column behandelt hij fiscale regelingen uit zijn dagelijkse praktijk, waarmee binnenvaartschippers hun voordeel kunnen doen.

 

leaderboard