Overslaan en naar de inhoud gaan
cruiseschip

Corona: hoe kun je de verspreiding van virussen aan boord helpen voorkomen?

Dit is ongeveer de één miljoen euro-vraag van het jaar 2020. En het kán. Door middel van specifieke titaniumdioxide toepassingen (transparante coatings) op oppervlakken als tafels, grepen, deuren, counters en leuningen aan te brengen, kan de overdracht van een virus, bacterie of schimmel sterk worden geremd of voorkomen.

logo

Wetenschap
Tientallen wetenschappelijke onderzoeken naar titaniumdioxide zijn reeds uitgevoerd over vele jaren. De uitkomst van deze onderzoeken  in het kort: titaniumdioxide (TiO2) onder ultraviolet (UV) licht heeft een sterk oxidatieve werking en kan daarom worden gebruikt als fotokatalytisch desinfectiemiddel. Hoewel er veel studies zijn gedaan naar de fotokatalytische inactivering van bacteriën, zijn er maar weinig studies gericht op de inactivering van virussen.


In een studie van 2012 werd de inactivering van influenzavirus aangetoond door middel van TiO (2) fotokatalyse met behulp van TiO (2) nanodeeltjes geïmmobiliseerd op een glasplaat. De invloeden van de UV-intensiteit, UV-bestralingstijd en boviene serumalbumine (BSA) -concentratie in de virale suspensies op de inactivatiekinetiek werden onderzocht. De virale inactivatiekinetiek was geassocieerd met de blootstellingstijd, de UV-intensiteit en de BSA-concentratie in virussuspensies. Deze resultaten laten zien dat TiO (2) fotokatalyse gebruikt zou kunnen worden om het influenzavirus te inactiveren. Bovendien zou een kleine wijziging van de ISO-testmethode voor antibacteriële effecten van TiO (2) -fotokatalyse nuttig kunnen zijn voor de evaluatie van antivirale activiteit.


Wat is een titanium-dioxide coating?
Titanium-dioxide (TiO2) formuleringen zijn transparante, op water gebaseerde zelfreinigende en luchtzuiverende coatings. De coatings zijn fotokatalytisch actief en bij straling met licht zullen de coatings vaste en gasvormige organische vervuiling afbreken door oxidatie. Dit proces in de coatings wordt actief onder kunstmatig en UV-licht. Deze kennis dateert al vanaf de jaren ’30 van de vorige eeuw: de techniek is dus niet nieuw.


Actieve coating
De actieve zelfreinigende coatings transformeren alle organische vervuiling op de oppervlakken, zoals virussen, ziektekiemen, bacteriën, schimmelsporen maar ook onder meer roet, vogelpoep, vlekken van koffie, wijn, oliën en vingerafdrukken, in onschadelijke samenstellingen en zuurstof. De actieve luchtreinigende coatings verteren en verwijderen alle virussen, ziektekiemen, bacteriën, schimmelsporen, VOC’s, ongewenste geuren of pollen uit de omgevingslucht, waardoor deze lucht weer tot in een neutrale sfeer wordt gezuiverd. Berekeningen leren dat 92 m² titanium gecoat oppervlak gelijk is aan de luchtfilterende capaciteit van acht volgroeide eiken.


Een eenvoudige voorwaarde voor een goede en duurzame fotokatalyse is: licht. Perfecte lichtcondities kunnen vandaag de dag worden gegenereerd met nieuwe (LED)-lampen. Daarom is het voor de luchtreiniging en sanering van het interieur het beste om naast wanden, meubels en plafonds, ook alle soorten lichtverstrooiers te coaten, omdat bij de lichtbron de lichtintensiteit het hoogst is. En buiten zal het pure zonlicht of daglicht de coating activeren. Gratis reiniging door de natuur.


Actief tegen multiresistente kiemen
De specifieke titaniumdioxide coatings ontleden en verwijderen bijna alle soorten kiemen en ziekteverwekkers. Bij bacteriën en virussen worden zowel het cellichaam als de endotoxines afgebroken en ook nieuwe varianten van de bacteriën aanwezig in de behandelde ruimten worden betrouwbaar en dag en nacht, zolang het licht brandt, afgebroken.
Dus fotokatalytische coatings zijn een uiterst effectieve manier om de bescherming van bewoners, patiënten en personeel te verbeteren door een zeer kosteneffectieve optimalisatie van de basishygiëne (hygiëne). De nieuwe technologie kan echter nog meer doen: ook de automatische verwijdering van onaangename geuren is een belangrijke succesfactor voor deze coatings dankzij de kracht van het licht.


Waarop aanbrengen?
In principe zijn alle materialen geschikt. Echter, omdat titanium-dioxide een vaste stof is die in vloeibare toestand wordt gebracht, zal glas vrijwel nooit volledig transparant blijven. Maar verder: metaal, geverfde of gepoedercoate oppervlakken, sanitairtegels, textiel, hout, eigenlijk alles kan een coating meedragen. De vraag is dus: waar heeft het zin, waar raken mensen de oppervlakken aan? Dáár is de coating functioneel. Voor de luchtzuiverende effecten, dus in ruimtes waar geur, stank en sporen ook uit de lucht gefilterd moeten worden, is het aantal m² belangrijk. Zet dus in op wanden, vloeren en plafonds.

De coatings zijn in wezen impregneringen. Dit betekent dat bijvoorbeeld een gordijn of een tapijt niet voelbaar of zichtbaar verandert, maar wel als filter gaat fungeren en zelfreinigend wordt.

Applicatie
Het aanbrengen van dergelijke coatings wordt bij voorkeur gedaan door middel van ESS (Electro Static Spraying). De transparante coating wordt op deze wijze zonder nevel op het gewenste oppervlak gezet. Omdat de watergedragen coatings geen risico vormen, is het voorbereidend werk kort, en hoeft er door de ESS-techniek niet of nauwelijks te worden afgeplakt of afgedekt. Ook HVLP-spuittechniek kan worden gebruikt. Omdat de watergedragen coatings op zowel zuigende als niet-zuigende ondergronden kunnen worden gezet, schommelt het verbruik zo tussen de 30 tot 90 ml per m².

Coatings die zijn getest, gecertificeerd en voldoen aan alle antibacteriële eisen in het kader van modern hygiënemanagement zijn bijvoorbeeld bij Nederlandse specialisten als Mariparts (Oud-Beijerland), nC Marine (Wormerveer) en Work Wise (Montfoort) te verkrijgen. nC TitanPotect is getest op werking tegen het MRSA virus, Nadicare TA2219 heeft dezelfde tests ondergaan. De certificaten voor deze coatings zijn uitgegeven op volledige afbraak van het virus en voorkomen meer dan 99,9 procent vermenigvuldiging.

Diverse ziekenhuizen en bijvoorbeeld bierbrouwerijen gebruiken specifiek deze coatings omwille van de voortdurende hygiene die zo kan worden behaald.
Voor meer informatie over deze coatings neemt u contact op met info@workwise.eu, info@mariparts.com of info@nc-marine.com

 

leaderboard