Overslaan en naar de inhoud gaan
VIGNET

Controle compensatievergoeding van renteswaps

Veel binnenvaartschippers hebben in het verleden renteswaps afgesloten. Dit heeft echter niet bij iedereen een rentevoordeel opgeleverd, maar juist een rentenadeel. Veel schippers zijn dan ook in financiële problemen gekomen. In dit artikel beschrijven we de werking van renteswaps, de ontstane problematiek en of u mogelijk perspectief heeft op een hogere compensatievergoeding.

staatje

 

 

 

 

 

 

 

Werking renteswap

Een renteswap is een financieel contract, waarvan de waarde wordt bepaald door de prijs van de rentestand. Vanaf 2005 verkochten banken op grote schaal renteswaps aan de binnenvaartschippers, die een lening afsloten met een variabele rente. Banken verdienden veel geld aan het verkopen van de swaps. De boodschap aan ondernemers was dat zij zich zo verzekerden tegen een stijgende rente, maar die stijging bleef echter uit.

Het probleem met renteswaps

Probleem was dat de rente al snel daalde, waardoor de renteswaps niet de werking hadden waarvoor ze in eerste instantie bedoeld waren (profiteren van de hoge rente). De binnenvaartschippers betaalden hierdoor een hogere rente dan aangekondigd. Ook bleken de swaps vaak een andere looptijd te hebben dan de lening en vol verborgen renteopslagen en provisies te zitten. Wie van de swap af wilde, moest flink bijbetalen. Veel binnenvaartschippers kwamen hierdoor in de problemen, wat geregeld leidde tot faillissementen en of verkoop van schepen.

Uniform Herstelkader en compensatievergoeding

In 2016 gingen de banken akkoord met het Uniform Herstelkader, een schaderegeling voor 16.000 mkb'ers, ontworpen door onafhankelijke deskundigen en onder toezicht van de AFM (Autoriteit Financiële Markten). Banken maakten er 1,5 miljard euro voor vrij, maar de uitvoering is vertraagd. Onlangs is de deadline van de definitieve afwikkeling van de renteswapdossiers bij de ABN Amro en Rabobank naar eind 2019 verplaatst, ING heeft het dossier gesloten.

Wanneer uw compensatievergoeding controleren?

Het is in allereerst zeker de moeite waard om de stappen conform het uniform herstelkader goed te volgen en te controleren of de aannames en gegevens juist zijn. Wanneer er tussentijds extra aflossingen hebben plaatsgevonden, rente-opslagen zijn doorgevoerd en of een herstructurering, is het zeker interessant hier een controle op te laten uitvoeren door een externe partij. Bij de voorgenoemde wijzigingen sluipen er namelijk nog wel eens fouten bij in, hebben wij vaak ervaren.

Compensatievergoeding laten controleren

Bent u benieuwd of uw ontvangen compensatievergoeding door de bank juist berekend is en of heeft een van de bovenstaande genoemde punten plaatsgevonden? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

Ad Verdoorn regelt al meer dan 25 jaar belastingzaken voor de binnenvaart. In zijn column behandelt hij fiscale regelingen uit zijn dagelijkse praktijk waarmee binnenvaartschippers hun voordeel kunnen doen.

 

leaderboard