Overslaan en naar de inhoud gaan
Zorgwekkende daling transittrafiek in Brusselse haven

Zorgwekkende afname transittrafiek in Brusselse haven biedt lichtpuntje

Terwijl de totale goederenstroom over water daalde, heeft de zogenoemde ‘eigen trafiek’ in de haven van Brussel voor het tweede jaar op rij een absoluut record opgeleverd: in 2019 werd ongeveer 5,2 miljoen ton overgeslagen.

Dit cijfer komt overeen met dat van het jaar 2018, toen de mijlpaal van vijf miljoen ton voor het eerst werd bereikt - sinds de oprichting van de Haven van Brussel als gewestelijke vennootschap in 1993. Dit betekent een toename van de Brusselse haventrafiek met bijna 50 procent in een periode van 26 jaar.

Echter, door een spectaculaire daling van de transittrafiek – goederen die via Brussel komen zonder er geladen of gelost te worden - met 31,8 procent - daalt het totale verkeer tot 6,2 miljoen ton in 2019.  De daling van de transittrafiek, dan wel bijzonder spectaculair voor 2019, bevestigt een trend die al vele jaren wordt waargenomen.

‘Indammen’

Toen deze cijfers over het jaar 2019 op 24 januari aan de raad van bestuur werden voorgelegd, heeft de raad de ambtelijke top gevraagd om hun collega’s uit de twee andere gewesten op de hoogte te stallen ‘om deze zorgwekkende daling van de transittrafiek proberen in te dammen’. Voorzitter Mohammed Jabour: “Onze inspanning voor een duurzame vervoerswijze, de meest milieuvriendelijke, maakt deel uit van een algemene context. Ik roep dan ook de twee andere gewesten op om samen met de Haven van Brussel te onderzoeken hoe we de transittrafiek nieuw leven kunnen inblazen, om de groei over de hele as Antwerpen-Brussel-Charleroi weer op gang te brengen”.

leaderboard