Overslaan en naar de inhoud gaan
Zorgen om passagiersvaart in Rotterdamse haven
Foto Kees Torn

Aanhoudende zorg om passagiersvaart in Rotterdamse haven

2019 was een relatief veilig jaar voor de scheepvaart in de Rotterdamse haven. Het voorbije jaar arriveerden er bijna net zoveel zeeschepen als in 2018; 29.491 tegen 29.476 vorig jaar. Het aantal ongevallen bleef ook nagenoeg hetzelfde; 113 tegen 112, voornamelijk betiteld als ‘parkeerschade’.

Doordat er één zeer ernstig ongeluk viel te betreuren, bleef de NSI (Nautical Safety Index) – een weerspiegeling van de nautische veiligheid in de haven - iets onder de norm (6,56 ipv 7). Dat kwam door een aanvaring tussen een RHIB en een sloep met een dodelijk slachtoffer. Bij drie van de vier ernstige ongevallen was passagiersvaart betrokken, evenals bij tien procent van alle ongevallen.

Havenmeester René de Vries is duidelijk over de prominente rol van de passagiersvaart in het aantal incidenten: “Dat is veel te veel voor zo’n kleine groep vaarweggebruikers. We hebben het toezicht aanzienlijk verhoogd, maar het blijft een zeer kwetsbare groep. Zo zijn we in gesprek met het ministerie over aanvullende maatregelen. Er moet wat gebeuren”, aldus havenmeester De Vries vandaag op zijn kantoor in het World Port Center bij de presentatie van de nautische jaarcijfers voor de Rotterdamse haven.

leaderboard