Overslaan en naar de inhoud gaan

Zomerse activiteiten bij Heusden Maritiem

Waar een klein stadje groot in kan zijn. In het Gouverneurshuis van Heusden is met ingang van zondag 30 april de tentoonstelling Heusden Maritiem te zien, over de geschiedenis van de plaatselijke scheepswerf.

Het vestingstadje, gelegen aan de Maas, kent namelijk een rijke maritieme geschiedenis. In de middeleeuwen was de scheepvaart al van groot belang voor de plaatselijke economie. Maar door verzanding en de verlegging van de loop van de Maas verloor Heusden zijn historisch belangrijke functie aan het water.

Dat veranderde evenwel met de aanleg van de Bergsche Maas in 1904. Deze nieuwe waterloop betekende voor de Heusdense scheepsbouwindustrie een enorme impuls. De scheepswerf van Heusden groeide in die eeuw uit tot speler van wereldformaat. Zo werd hier in 1939 het beroemde kabeljauw-visserschip Argus gebouwd voor een Portugese klant. Maar ook vele spitsen, kempenaars, sleepboten, sleephopperzuigers en zelfs containerschepen werden in het bescheiden stadje aan de Maas gebouwd.

Met een tentoonstelling, een maritieme belevingsroute, lezingen en educatieve activiteiten wordt in de zomer van 2017 uitgebreid aandacht gegeven aan deze rijke maritieme geschiedenis. Centraal in de activiteiten staat de expositie Heusden Maritiem, die tot en met 1 oktober 2017 voor publiek te zien zal zijn in het museum Het Gouverneurshuis.

Verolme

Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van de ontwikkeling van de scheepswerf van Heusden: hoe deze, en met name onder het bewind van Cornelis Verolme, uitgroeide tot een bloeiend bedrijf met honderden werknemers, en welke invloed deze groei heeft gehad op de sociale en economische ontwikkeling van Heusden in de twintigste eeuw.
Met scheepsmodellen, oude foto’s, filmpjes, scheepsonderdelen, ooggetuigenverslagen en nog veel meer wordt de geschiedenis van de werf tot leven gebracht. Ook voor kinderen er is van alles te doen: ze kunnen hun eigen schip ontwerpen, ontdekken hoe je scheepsbeschuit bakt of een maritieme speurtocht maken.

Belevingsroute

Meer dan vijftien ondernemers in Heusden nemen deel aan Heusden Maritiem en bieden deze zomer maritieme producten aan, zoals een speciale ‘Cologne Verolme’, een oorlam of houten speelgoedboten. Een wandelkaart met een door het Heusdens Bureau voor Toerisme samengestelde route leidt de toerist langs de deelnemende winkels, galeries, cafés en restaurants.
Tot 1 oktober zal de tentoonstelling Heusden Maritiem op donderdag en vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 11.00 tot 18.00 uur te bezoeken zijn. Om zo veel mogelijk mensen in staat te stellen de expositie te bezoeken, is de toegang gratis.

FOTO: De scheepswerf van Heusden: ooit speler van wereldformaat.

leaderboard