Overslaan en naar de inhoud gaan
Be an engineer

Zoektocht naar nieuwe technici krijgt boost met netwerkevent ‘Be an Engineer’

Rotterdam Academy -Hogeschool Rotterdam- organiseert op dinsdag 28 juni een netwerkevent waar geïnteresseerden voor een technische opleiding kennis kunnen maken met de mogelijkheden, opleidingen en geïnteresseerde bedrijven om in de techniek te gaan werken. Het is bedoeld om een handje te helpen in het schreeuwende tekort aan technici in onder andere de binnenvaart.

Het netwerkevent is onderdeel van het initiatief ‘Be an Engineer’. Dat is een programma waarin diverse hogescholen samenwerken. Inmiddels zijn er meer dan 120 bedrijven en bijna 50 opleidingen bij aangesloten. Het bundelt de krachten van overheden, brancheverenigingen, bedrijven en kennisinstellingen om meer technisch talent te werven.

“Klimaatneutraal, energietransitie, verduurzaming, digitalisering, systeemintegratie… stuk voor stuk thema’s waarin technici nodig zijn om te versnellen en een bijdrage te leveren aan verduurzaming”, staat te lezen op de website van het programma. ‘Be an Engineer’ helpt hierbij en creëert een omgeving waarin leven lang ontwikkelen onderdeel wordt van werken. Door krachten te bundelen in ‘Be an Engineer’ kunnen we de benodigde transities in de arbeidsmarkt versnellen.”

Deeltijd hbo-opleiding
Het gaat om een technische deeltijd Associate Degree-opleiding: een werk-leertraject op hbo-niveau. De student gaat dan één dag in de week naar school en vier dagen werken. Het bedrijf betaalt de opleiding en het salaris voor vijf dagen in de week. Ná de opleiding kan de student nog besluiten verder te studeren en in twee jaar de bacheloropleiding behalen.

Qua niveau zit de opleiding tussen een mbo- en bacheloropleiding in. Kandidaten hoeven geen technische achtergrond te hebben, maar moeten wel kwalificeren voor een hbo-opleiding. Het gaat  bijvoorbeeld om herintreders, zij-instromers of mensen met een andere opleiding die willen overstappen. De leeftijd is niet van belang.

Instroom in de markt
Met de opleiding wordt een tweeledig doel bereikt: enerzijds kunnen studenten een diploma behalen en werkervaring opdoen en anderzijds wordt de druk bij de bestaande medewerkers in het technisch bedrijfsleven lager. Dit omdat er meer instroom en dus meer technisch talent in Nederland wordt gegenereerd.

Contact en netwerken
Om deze opleiding en de mogelijkheden onder de aandacht te brengen, worden er regelmatig netwerkevenementen georganiseerd. Zo ook op dinsdag 28 juni in Rotterdam. Op dit netwerkevent kunnen kandidaten voor de opleiding vrijblijvend met het onderwijs, met elkaar en de bedrijven in gesprek. Wanneer bedrijf en kandidaat met elkaar matchen, dan start de kandidaat per 1 september met de opleiding. Het netwerkevent is niet de enige mogelijkheid voor geïnteresseerden, nog tot 31 juli kunnen mensen zich inschrijven voor het programma via beanegineer@hr.nl.

De bijeenkomst is van 16.00 tot 20.00 uur, bij de Rotterdam Academy aan het Burgemeester S’Jacobplein 1 in Rotterdam. Aanmelden wordt aanbevolen, dat kan voor kandidaten of voor geïnteresseerde bedrijven een volgende keer. Bedrijven kunnen mailen naar BeanEngineer@hr.nl 

leaderboard