Overslaan en naar de inhoud gaan
Zeeuwse scheepvaarthistorie leidt tot bouwproject
Gesigneerde 3D-tekening van Robbert Das van de Caudicaria, het eerste standaard vrachtschip dat vanuit Zeeland op Brittannia voer.

Zoektocht naar bakermat van Zeeuwse scheepvaarthistorie leidt tot bouwplaat

Het sleutelbeheer van de nagebouwde Nehalennia-tempel in Colijnsplaat maakte de interesse in hem wakker voor de Romeinse geschiedenis. Beeldhouwer Ludo van Well zette zijn belangstelling in de vroegere godin van de vrachtvaarders vervolgens om in een studie naar primitieve zeilschepen.

Van Well stuitte bij zijn onderzoek op een vrachtvaartuigje van rond het begin van de jaartelling met het opmerkelijke spriettuig. Daarna trof hij in boeken over oude scheepsrompen meerdere schepen aan met dit tuigage. Ook vond hij muurtekeningen en reliëfs en in marmer gehakte verbeeldingen op sarcofagen.

Daaruit bleek dat - in tegenstelling tot eerdere bevindingen - het spriettuig niet pas in de Middeleeuwen, maar veel eerder al door de Romeinen werd toegepast. In die zin was de Romeinse uit Ganuenta overzee varende Caudicaria, een voorloper in een reeks van latere sprietgetuigde vaartuigen - waaronder de Zeeuwse Hoogaars.  

Reconstructie

In samenspraak met stichting Maritime Art & Design (MAD) uit Colijnsplaat is inmiddels besloten om het scheepje te gaan reconstrueren: het project Caudicaria Navis was geboren. De provincie en enkele landelijke fondsen honoreerden de aanvraag om financiële steun. En sindsdien bouwt, in het atelier van Ludo van Well, een groep vrijwillige dorpsbewoners van Colijnsplaat aan de reconstructie van de Caudicaria. In model, dat wel.

April 2021 staat gepland als datum van gereedheid. In kleine bouwteams loopt de bouwplanning van Caudicaria, met inachtneming van de Corona/RIVM voorschriften, geen vertraging op. Lastiger is de mogelijkheid van bezichtiging. Voor de groeiende interesse in atelierbezoek is de ruimte namelijk te klein. Daarvoor bedacht MAD een passende oplossing.

Bouwplaten

Het bestuur ging in gesprek met Scaldis Bouwplaten en ontwerper JCS Models. En wederom op het juiste moment meldde zich het Fonds Cultuurparticipatie met de Speciale Corona Regeling. Zodat op 15 september vijf volle dozen met Caudicaria bouwplaten in Colijnsplaat konden worden afgeleverd voor verspreiding. En zo is de breed gedragen wens om samen de Caudicaria te herbouwen, werkelijkheid geworden.

In ieder woonhuis van Colijnsplaat valt binnenkort de bouwplaat Caudicaria in de brievenbus. De Caudicaria Toolkit voor het onderwijs staat al in de Colijnse basisschoolagenda voor de groepen 5/6 en 7/8.

 

leaderboard