Overslaan en naar de inhoud gaan
De sluis bij Geesthacht
Foto: Niteshift - Wikipedia

Zeventig schepen wachten op reparatie stuwdam Geesthacht

Op dinsdagmorgen zitten inmiddels zeventig schepen vast omdat ze het Elbe-Seiten-kanaal niet op of af kunnen varen. Reparaties aan de lek geslagen stuwdam bij Geesthacht duren langer dan verwacht. Die zullen misschien woensdag worden afgerond. Dan moet het water eerst weer op zijn oude niveau komen. Het kan tot vrijdag duren voordat in Scharnebeck de scheepslift weer kan worden gebruikt.

 

De schade voor scheepseigenaren is enorm, want vervolgopdrachten vallen weg. Zo missen sommige schepen ook de aansluiting op de grote zeeschepen in Hamburg. Ook dat is verloren geld.

 

Het dijkgedeelte van de dam had acuut scheuren gekregen. Die werden afgelopen vrijdag ontdekt toen water in hoog tempo de Elbe afstroomde en het peil voor de dam daalde. De Wasser- und Schifffahrtsverwaltung heeft onmiddellijk gereageerd. De stuwdam werd opengezet om de druk van de dijk eraf te krijgen om grotere schade te voorkomen. Tot maandag is zeker 1600 ton aan zand en kiezels gestort.

 

Momenteel stroomt het water van de Elbe in volle vaart richting Noordzee. Ook het water van het Elbe-Seiten-kanaal (onder de scheepslift Scharnebeck) dat in de Elbe mondt, stroomt vrij naar zee. Dus is er niet voldoende water in het kanaal om te sluizen en te varen. Ook in het Elbe-Lübeck-kanaal is het peil gezakt, nu het water in de Elbe niet wordt gestuwd. Schepen kunnen alleen met halve lading de vaargeul bevaren.

Judith Stalpers

 

Meer lezen over dit onderwerp? Bekijk hier ons dossier over de sluis bij Geesthacht.

leaderboard