Overslaan en naar de inhoud gaan

Zeeterminal APM plat door gijzelsoftware

De grote zeeterminal van APM/ Maersk op Maasvlakte 2 in Rotterdam ligt sinds het begin van de middag plat, vanwege een computervirus. De aanval door hackers zou wereldwijd in totaal zeventien APM-terminals hebben getroffen met zogeheten ransomware. Ook andere bedrijven zijn gedupeerd geraakt.

Door gijzelsoftware worden computers op afstand door hackers onbruikbaar gemaakt. Bestanden worden onleesbaar en pas wanneer besmette bedrijven of particulieren met geld over de brug komen, zijn bestanden weer te gebruiken. Door de digitale kaping is het werk op de terminal stilgelegd.

APM telt wereldwijd 64 containerterminals in 60 landen. Er werken 20.000 mensen. APM is onderdeel van de AP Møller-Maersk organisatie. Ook andere onderdelen van het concern zouden last hebben van de hack, zoals Maersk Line, Safmarine en Damco. Foto: De mededeling van het eveneens getroffen moederconcern Maersk.

UPDATE: Bijna een etmaal na de hack is de situatie ongewijzigd. Het is nog onzeker wanneer het personeel weer aan de slag kan.

leaderboard