Overslaan en naar de inhoud gaan
havenhuis
Havenhuis Antwerpen (Port of Antwerp)

Zeeloodsen schorten acties op na 'knieval' Weyts

 

De Belgische zeeloodsen die zijn aangesloten bij de liberale vakbond VSOA en al hun activiteiten in de havens hadden stilgelegd, hebben hun acties donderdag tot nader order opgeschort. Dit betekent dat ze weer zeeschepen de havens in- en uitloodsen. Dat heeft VSOA secretaris Gerda De Notte vanochtend bevestigd.

JAN SCHILS

Deze wending in het conflict met de Vlaamse regering kwam er gisteren, nadat minister Ben Weyts van mobiliteit de VSOA opnieuw voor een gesprek uitnodigde. De minister had de onderhandelingstafel eerder deze week zelf boos verlaten, waarna de loodsen meteen een aantal schepen niet meer de haven van Antwerpen naar binnen en buiten loodsten. Om die reden werd het ook extra druk op de rede van Vlissingen. Weyts kreeg veel kritiek op zijn optreden, ook van buiten de vakbond.

De onderhandelingen tussen de minister en de VSOA worden vandaag in de namiddag hervat. Het belangrijkste geschilpunt is dat de VSOA zich keert tegen veranderingen aan het ambtenarenstatuut, waarvan de zeeloodsen zowel financieel als sociaal nadeel zouden ondervinden.

leaderboard