Overslaan en naar de inhoud gaan
brugweg
Het brugdeel wordt op een ponton geladen om te worden afgevoerd.

Zeekanaal bij Brussel dinsdagavond weer open

UPDATE: Het verwijderen van het brugdek in Humbeek-Sas is vanmiddag – sneller dan verwacht - afgerond.  De scheepvaart is omstreeks half een vrijgegeven. De Vlaamse Waterweg nv bekijkt nu verder de planning voor het herstel van de brug en voor het instellen van een veerdienst voor wanderlaars en fietsers. Deze zal eind deze week of uiterlijk begin volgende week kunnen worden opgestart.

 

De Vlaamse Waterweg nv begint morgen (dinsdagochtend) vroeg met het weghalen van het ingestorte vlak van de hefbrug van Humbeek-Sas. Het zeekanaal tussen Brussel en de Schelde is gestremd sinds een binnenvaartschip vorige week donderdag tegen het zakkende vlak aanvoer, waardoor de constructie naar beneden stortte. Aan het eind van de middag kan de vaarweg naar verwachting weer worden vrijgegeven.

Afgelopen weekend al werden de nodige voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd.  In het bijzonder zijn de tegengewichten van de brug gezekerd, opdat het brugdek morgen kan worden losgekoppeld.  Morgenochtend om 6.00 uur start aannemer Hye NV met de verdere werkzaamhedeen, waarbij het brugdek op een ponton zal worden geplaatst, om te worden afgevoerd voor herstelling.  Tegen 18.00 uur morgenavond zou deze klus geklaard moeten zijn, tenminste als technische of weersomstandigheden niet voor vertraging zorgen.

De hefbrug van Humbeek over de drukke vaarweg wordt veelvuldig gebruikt door lokaal, maar vooral ook doorgaand (vracht-)verkeer. Met de betrokken gemeentebesturen en politiediensten is er een omleidingstraject uitgestippeld via E19, Brusselse Ring en A12. De nodige signalisatie wordt geplaatst.

Voor fietsers is een omleiding aangegeven via de Jan Bogaertsbrug in Kapelle-op-den-Bos. De Vlaamse Waterweg nv onderzoekt verder de mogelijkheid om voor het overzetten van fietsers en voetgangers een pontje in te zetten. Hoelang de reparatie van de hefbrug zal duren, valt momenteel nog moeilijk in te schatten. Die klus zal naar verwachting enkele maanden duren.

leaderboard