Overslaan en naar de inhoud gaan
Overslag HHLA Hamburg
Minder containeroverslag aan de terminals van HHLA, een gevolg van de coronacrisis. Foto Thies Rätzke (HHLA)

Winst HHLA smelt met 45 procent in 2020

Terminal- en havenexploitant HHLA in Hamburg presenteerde eind maart zijn jaarcijfers. De omzet ging met zes procent achteruit naar 1.299 miljoen euro, vergeleken met 2019. De nettowinst na aftrek van alle posten kwam 45,9 procent lager uit dan in 2019: op 42,6 miljoen euro. De bedrijfsleiding wijt de krimp aan de Covid-pandemie en aan de opbouw van extra reserves voor de herstructurering van het containersegment. Voor volgend jaar rekent HHLA op een licht herstel in omzet en nettowinst.

JUDITH STALPERS

Angela Titzrath, bestuursvoorzitter van HHLA, benadrukt het positieve resultaat van het bedrijf dat in Hamburg drie containerterminals exploiteert. Alle cijfers bevinden zich immers in het zwarte bereik. Desondanks spreken de financiële resultaten een duidelijke taal. 2020 was een zwak jaar dat met verlies van marktaandelen gepaard gaat. Dit is zeker deels te wijten aan de corona-malaise. Hamburg zag een Azië-lijndienst van zijn route geschrapt worden. Daardoor verloor de haven Hamburg en dus ook HHLA meer dan andere Noordzeehavens transport- en overslagvolumes.

De winst in de sector havenlogistiek bij HHLA ging op jaarbasis met 62,3 procent achteruit naar 35,3 miljoen euro. De containersector zag zijn omzet met 7,8 procent zakken naar 737,5 miljoen euro, hetgeen een weerslag is van de gekrompen containeroverslag ten opzichte van 2019 met 10,6 procent naar 6,77 miljoen teu. In het laatste kwartaal van 2020 kromp de containeroverslag op jaarbasis zelfs met 8,5 procent. Ook het – kleinere – vastgoedsegment moest huurinkomsten derven, vanwege kortingen die aan huurders werden gegeven als gevolg van de corona-lockdowns.

leaderboard