Overslaan en naar de inhoud gaan
loodsboot
Loodswezen.be

‘Minister Weyts provoceert zeeloodsen’

Belgische zeeloodsen hebben ‘om veiligheidsredenen’ een aantal zeeschepen begeleid om de haven van Antwerpen te kunnen verlaten, maar weigeren nu weer om nieuwe schepen te beloodsen.

Ze beraden zich vanmiddag samen met de liberale vakbond VSOA, die de staking heeft georganiseerd. De spanningen zijn zo hoog opgelopen, dat rekening wordt gehouden met langduriger acties.

JAN SCHILS

De loodsen zijn zeer verontwaardigd over wat zij een ‘nieuwe provocatie’ van de Vlaamse minister van mobiliteit Weyts noemen. De secretaris en woordvoerster van de VSOA legt uit: “Afgelopen nacht heeft de Vlaamse overheid een kustloods ingezet op het zeetraject. Dit is precies het traject waar de zeeloodsen ongeveer 30 procent minder betaald worden en waar de gelijke beloning op identieke trajecten ondanks diverse protocollen opnieuw van tafel werd geveegd. In plaats van naar oplossingen te zoeken, heeft de overheid het nodig gevonden om de zeeloodsen te provoceren en het conflict te laten escaleren”.

Schade

Ondanks dit incident hebben de zeeloodsen om veiligheidsoverwegingen de toen reeds geplande uitgaande vaart van dertien schepen nog naar buiten de haven geloodst en brengen ze ook schepen terug naar binnen. Dit vooral om de schade aan de haven tot een minimum te beperken. Indien er op zeer korte termijn geen voorstellen van de overheid komen om uit deze impasse te raken, dan gaan de VSOA-zeeloodsen de acties de komende dagen uitbreiden.

leaderboard