Overslaan en naar de inhoud gaan
hunxe
Sluiscomplex Hünxe in het Wesel-Dattlenkanaal. Archieffoto

Wesel-Dattelnkanaal na aanvaring brug gestremd

Het Wesel-Dattelnkanaal is sinds afgelopen nacht gestremd, omdat een koppelverband beladen met kolen met de stuurhut tegen een brug is gevaren. De 42-jarige schipper is licht gewond naar het ziekenhuis gebracht. Het stuurhuis is total loss. Het kanaal is voor het scheepvaartverkeer gestremd.

UPDATE 16.00 UUR: De scheepvaart kan weer over het Wesel-Dattelnkanaal varen. De brug levert geen risico op voor de scheepvaart. De rederij heeft eveneens het kapotte schip dat de vaarweg deels blokkeerde, weggesleept. Schade aan het schip is op 200.000 euro geschat. De geramde brug is, om de last op de brug te reduceren, slechts in één richting voor het wegverkeer vrij gegeven. Verder onderzoek loopt nog.

De brug heeft zware schade opgelopen. Onderzocht wordt of de brug niet op instorten staat. Zo lang dit onderzoek duurt, blijft het Wesel-Dattelnkanaal in ieder geval voor de scheepvaart gesloten. Het schip ligt vlakbij de brug voor anker. De brug is ook voor het wegverkeer over het kanaal afgesloten. Dat betekent files in de regio rond Dorsten en Gelsenkirchen, want de provinciale weg die over deze brug gaat, is een belangrijke verbindingsweg voor de industrierijke Roer-regio. Dit verkeer moet nu omgeleid worden.

De waterpolitie Duisburg vermoedt dat het schip dat van de Rijn hoog voer, hoger lag dan normaal waardoor de schipper te laat reageerde om het stuurhuis te laten zakken. Vanwege de lage waterstanden op de Rijn kunnen de schepen slechts deels beladen worden. Maar op de met sluizen gereguleerde kanalen zijn de waterstanden min of meer altijd hetzelfde in tegenstelling tot vrij stromende rivieren. Op zich weten schippers dat, want wanneer ze leeg over de kanalen varen, liggen ze ook hoger.

Tweede ongeluk

Ook afgelopen dinsdag vond een vergelijkbaar ongeval plaats. Op het Dortmund-Emskanaal bij Rheine ramde een vrachtschip met de stuurhut tegen een brug. De 28-jarige stuurman was kon na verzorging van zijn wonden het ziekenhuis verlaten. De brug is nauwelijks beschadigd geraakt. Wel is de stuurhut helemaal kapot en kan het schip niet verder varen.

leaderboard