Overslaan en naar de inhoud gaan
svit

Werknemers sleepbedrijf Svitzer in staking

Werknemers van het sleepbedrijf Svitzer Euromed houden vanmiddag vanaf 14.00 uur een staking op de Amsterdamse vestiging aan de Capriweg. De sleepbootbemanningen leggen het werk voor drie uur neer. Aanleiding is dat Svitzer het ultimatum dat vakbonden FNV Havens en Nautilus International stelden gisterenmiddag liet verlopen.

Eind 2013 verkeerde het sleepbedrijf in grote financiële nood. Om het bedrijf er weer bovenop te helpen, werken de werknemers van Svitzer sinds 2014 gemiddeld 8,5 uur per week meer, zonder dat ze voor die extra uren worden betaald. De belangrijkste eis van de werknemers is dat Svitzer met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2019 begint met het dichten van de kloof tussen het aantal arbeidsuren en het aantal betaalde uren. Zij willen dat Svitzer op termijn alle gewerkte uren weer uitbetaalt. 'Daar hebben ze natuurlijk ook recht op', stelt Asmae Hajjari van FNV Havens. 'Svitzer staat er economisch goed voor, dus er is geen enkele reden om de crisismaatregel te handhaven.'

De Svitzer-werknemers zijn bereid om de reparatie van het gat tussen betaling en het aantal arbeidsuren over een aantal jaren uit te smeren, maar willen daar wel duidelijke afspraken over maken. 'Svitzer doet alsof het nog steeds in financiële nood verkeert en wil geen reparatie-afspraken maken, maar laat de medewerkers nog steeds structureel extra werken zonder ze daarvoor te betalen. Onacceptabel', aldus Hajjari.

Vertragingen
Door de acties van de Svitzer-werknemers gaan er mogelijk vertragingen ontstaan in met name de haven van Amsterdam. 'Schepen zullen hierdoor met vertraging worden geladen en gelost', zegt Jos Hilberding van Nautilus International. Svitzer Euromed is een dochteronderneming van de Deense multinational Maersk en verzorgt sleepwerkzaamheden in de Amsterdamse en in de Rotterdamse haven. De cao geldt voor 63 werknemers.

leaderboard