Overslaan en naar de inhoud gaan
bunkeren
Bunkeren. Archieffoto Varo Energy

Werkgroepen aan de slag met risico’s bijmengverplichting biobrandstoffen

Verschillende werkgroepen gaan aan de slag om voor eind dit jaar ‘haalbare, praktische oplossingen’ te bedenken voor het verplicht bijmengen van biobrandstof voor de binnenvaart. Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) gisteren meegedeeld aan de Tweede Kamer.

Het parlement heeft vorige maand twee moties aangenomen over vermeende veiligheidsrisico’s en prijsopdrijving door de bijmengverplichting per 1 januari 2022. “Het gaat om joint fact finding,”vertelde de minister over de werkgroepen, die worden samengesteld met ambtenaren en specialisten uit de branche. Vooralsnog zitten de verzekeraars niet aan tafel.

FAME

Met name over de toevoeging met FAME (Fatty Acid Methyl Ester) bestaan grote zorgen in de binnenvaartsector. Bij lage temperaturen kristalliseren de monoglyceriden in FAME uit. Die substantie kan het brandstoffilter verstoppen, met motorproblemen en gevaarlijke situaties op het water als gevolg.

De handel maakt zich vooral zorgen over een ongelijke internationale invoering, waardoor onvermijdelijke prijsverschillen ‘bunkertoerisme’ in de hand kan werken en er sluiting dreigt van Nederlandse stations.

leaderboard