Overslaan en naar de inhoud gaan
Werfweekend.

Werfweekend bij Museumwerf Vreeswijk

Museumwerf Vreeswijk houdt op 1 en 2 september weer haar jaarlijkse Werfweekend. Een gezellig kijk en doe-weekend in scheepse sferen voor iedereen van 3 tot 103 jaar. Dit jaar staat het Werfweekend in het teken van de beurtvaart.

 

Tijdens het Werfweekend is bij de Museumwerf voor jong en oud weer veel te zien, te doen én te horen. Het draaien van oude scheepsmotoren wordt ruimschoots gedemonstreerd en gevaren wordt er ook: in het groot met rondvaarten langs de Vreeswijkse kades en in het klein in mini-uitvoeringen van opduwers en binnenvaartschepen in een bassin op het werfterrein. Ook de jonge bezoekers kunnen het water op, veilig en zelfstandig in handraderbootjes.

 

Kinderprogramma

Wegens groot succes tijdens voorgaande Werfweekenden kunnen de kinderen ook deze keer hun eigen stoombootjes bouwen of zeilklompjes beschilderen. En in de schminkkraam staan vrijwilligers klaar voor het zetten van een indrukwekkende plaktattoo en toveren zij de kinderen om in een stoere zeebonk of een listige leeuw. Met of zonder schmink kunnen kinderen de wereld van de techniek en de binnenvaart verkennen op de leuke, informatieve en actieve speel- en doe-route ‘Aan-De-Slag’ waarbij werfmaatje Hans van de Werf tekst en uitleg geeft.

 

Binnen- en buitenterras

Op het werfterrein kunnen bezoekers kijken naar demonstraties van oude scheepsambachten zoals het traditioneel zeilmaken en het knopen of splitsen van touw of staaldraad. In de timmerloods die voor deze gelegenheid is geopend, kan het vakmanschap van de scheepstimmermannen bewonderd worden.

En hongerig geworden, kan er onder andere worden bijgetankt in de poffertjeskraam of worden gesmuld van een verfrissend ijsje (gratis voor kinderen). Diverse optredens van enthousiaste trekzakspelers en een aantal koren, zoals het zeemanskoor ‘De Brulboei’ en het zeevrouwenkoor ‘Waterzooi’, verhogen de gezelligheid.

 

Werfweekend.

 

Beurtvaartschepen, laad- en losdemonstraties en lezingen

Omdat deze editie van het Werfweekend in het teken staat van de beurtvaart zullen oude beurtschepen niet ontbreken. Bij een aantal kan men binnenkijken en de sfeer proeven van toen. Daarnaast worden laad- en losdemonstraties gegeven, onder andere met het prachtig gerestaureerde beurtschip ‘Jansje’ van de oude beurtschippersfamilie Van Baalen. Leuk om te weten is dat de kleinzoon van de oude schipper Van Baalen, Willem Oosterlee (schipper op de Vrevia), zaterdag- en zondagmiddag dia-lezingen geeft over de beurtvaart. De lezingen vinden plaats in de zeilmakerij boven de IJzerloods en duren een half uur.

 

Kijk voor meer informatie op www.museumwerf.nl.

 

Authentieke Dag

Het Werfweekend valt deels samen met het Vreeswijkse evenement ‘Authentieke Dag’. Op zaterdag 1 september zijn vanaf 9.00 uur in de Dorpsstraat circa 250 oude, antieke auto’s, brommers, motorfietsen, vrachtauto’s en tractoren te bewonderen. Vanaf 10.00 uur maken de minstens 40 jaar oude voertuigen een rondrit door de provincie waarna ze zich weer ‘om de Kolk’ van Vreeswijk verzamelen.

Bij deze alweer negende editie van de Authentieke Dag gaat de aandacht vooral uit naar de Engelse merken. Naast fraaie oldtimers zijn er kramen met oude (Engelse) ambachten en hullen diverse winkeliers hun nering voor deze gelegenheid in de Engelse sfeer. Natuurlijk komen er ook doedelzakspelers met hun ‘Pipes en Drums-‘ muziek en brengt de Vreeswijkse groep Family Jewels Engelstalige muziek ten gehore.

 

Meer informatie op www.oldtimerdagvreeswijk.nl.

 

Authentieke Dag

 

 

 

 

leaderboard