Overslaan en naar de inhoud gaan
Ligplaatsen Keulen

Weer protest-getoeter door Keulen

De net deze week officieel opgerichte Europäische Vereinigung der Binnenschiffer (EVdB) weerlegt alle claims die in het persbericht van havenbedrijf HGK stonden. “We hebben geen overeenkomst ... met ons is niet gesproken … we hebben geen tijdplan voorgelegd gekregen.” Op zaterdag om 00:01 zijn de sympathisanten met de vereniging weer gestart met een toeterprotest tegen de plotselinge wegval van ligplaatsen aan de Rheinauhafen in Keulen.

JUDITH STALPERS

Conflict rondom ligplaatsen
De gratis ligplaatsen zijn te vinden in de haven Keulen-Niehl. Ook is er bijna een akkoord tussen de verantwoordelijken bij HGK, de stad Keulen en het WSV enerzijds en de binnenvaartverbanden anderzijds. Nu komt de Europäische Vereinigung der Binnenschiffer met een reactie op dit laatste nieuws uit Keulen rond het conflict rond de ligplaatsen.


'Ronduit belachelijk'
Daarin trekt de voorzitter, Christian Niemann, fel van leer tegen de HGK. “De alternatieve (ligplaatsen) die de stad Keulen en de HGK aanbieden, zijn ronduit belachelijk”, zo zegt Niemann. Niehl is al overvol, en in Deutz is bij normale waterstanden het waterpeil te laag voor zwaar beladen schepen. In het aanbod van de HGK en de stad Keulen gaat het niet om extra ligplaatsen, maar om de bestaande ligplaatsen gratis te maken. En wel zo lang tot de omstreden ligplaatsen aan de Rheinauhafen weer te gebruiken zijn.


Tijdplan
De EVdB staat erop dat een oplossing, waarschijnlijk één met dukdalven en steigers, ook een precies tijdplan voor de omzetting en dus het afmaken van de infrastructuur moet bevatten. “En een tijdplan hebben we niet”, aldus de voorzitter. Dus moet er weer druk worden gezet. Hij roept binnenvaartschippers dan ook om aandacht te vragen voor de kwestie door opnieuw de scheepstoeters in te zetten.

Dossier ligplaatsen Keulen
Meer weten over deze kwestie? Lees dan het dossier van de Scheepvaartkrant over 'Ligplaatsen Keulen'. 

15-02-2018: Schippers luid toeterend in actie tegen ligplaatsenbesluit Keulen

15-02-2018: ASV luidt Europese noodklok over ligplaatsentekort op de Rijn

18-02-2018: Toeterende schippers op de bon geslingerd

19-02-2018: Duitse binnenvaartbonden pleiten voor alternatieven ligplaats Keulen

20-02-2018: Verwijten en conflicten om afmeerkwestie Rheinauhaven

13-04-2018: Nieuwe Europese schippersbond een feit

19-04-2018: Gratis ligplaatsen in haven Keulen

 

leaderboard