Overslaan en naar de inhoud gaan
Weer poging om scheepvaart energieheffing op te leggen
De relatief schone scheepvaart dreigt samen met de luchtvaart te worden aangepakt.

Weer poging om scheepvaart energieheffing op te leggen

Binnen de Europese ministerraad van energie en in het Europees Parlement gaan stemmen op om de subsidies voor fossiele brandstoffen in de zee- en binnenvaart alsmede voor de luchtvaart af te schaffen.

JAN SCHILS

Daartoe moet de bestaande Europese richtlijn over belastingen op energie, die de luchtvaart en scheepvaart uitsluit van taxatie op brandstoffen, worden uitgebreid. Of dat zal lukken, hangt af van de vraag of de EU-lidstaten daarover de vereiste unanimiteit kunnen bereiken. Omdat in veel EU-lidstaten het belasten van vervuilers het wint van deze buiten schot te laten, bestaat de reële kans dat de scheep- en luchtvaart er binnen afzienbare tijd een belasting op fossiele brandstoffen bij zal krijgen.

Europees Parlementslid Ciarán Cuffe van de Groene fractie in Straatsburg, lid van de parlementaire commissie voor energie en research, is een felle voorstander van het belasten van de lucht- en scheepvaartsector: “Het wordt de hoogste tijd dat de EU stopt met het saboteren van haar eigen klimaatdoelstellingen, door de lucht- en scheepvaart toe te staan de lucht te blijven vervuilen. Schepen en vliegtuigen moeten hun emissies van schadelijke stoffen drastisch terugschroeven en bijdragen aan de transitie naar een groene economie”.

CO₂-heffing

Volgens de groene parlementariër zou een CO₂-heffing de innovatie binnen de lucht- en scheepvaartsector verder bevorderen en nieuwe activiteiten tot gevolg hebben: “Schone transportmiddelen zijn de toekomst en daarom moet de Europese Commissie met voorstellen komen voor een update van de huidige EU-richtlijn over energieheffingen en de subsidies op dat vlak voor de lucht- en scheepvaart afschaffen”, aldus Cuffe.

Opmerkelijk in dit verband is wel dat de Groenen in het Europees Parlement geen onderscheid willen maken tussen de sterker vervuilende zeescheepvaart en de aantoonbaar heel wat schonere binnenvaartsector.

leaderboard