Overslaan en naar de inhoud gaan
aurora
De spits Aurora. Foto J. van Suijlekom
Arjen en Amanda van mvs Aurora slaan zich door coronacrisis heen

‘We varen allemaal wel lekker door, maar een beetje meer werk zou wel leuk zijn’

Ruim drie jaar geleden gaf het jonge schipperspaar Arjen Stienstra en Amanda Bouman van de Aurora deze krant een inkijk in hun dagelijks werk en leven. Dat gebeurde in het kader van de special die gewijd was aan het thema binnenvaartcarrière. Sedertdien is er zowel op professioneel als menselijk vlak voor hen wel het een en ander gebeurd. Wat dit laatste betreft, kregen Arjen en Amanda twee keer bezoek van de ooievaar en telkens rond de kerstperiode. Op 22 december 2017 werd dochtertje Lieva geboren en 27 december 2019  kreeg zij er een zusje bij dat luistert naar de naam Fleur.

JAN SCHILS

Intussen lag de Aurora, waarvan het stel eigenaar is, niet stil en maakte het schip naast de reizen door Nederland en België onder meer ook heel wat avontuurlijke reizen over de Franse kanalen, die nogal eens voor de ene verrassing na de andere zorgen.
Arjen: “ Wij vervoeren nog steeds vooral granen, kunstmest en staalrolllen vanuit Nederland en België naar Frankrijk en terug. Dat gebeurt voornamelijk voor de NPRC (Nederlandse Particuliere Rijnvaart Centrale) hetgeen toch een bepaalde zekerheid biedt in moeilijke tijden. Na ons gesprek van drie jaar geleden zijn we veel meer rollen gaan vervoeren. Helaas is de ladingstroom met staalrollen naar Reims sinds het voorjaar gestopt. De bevrachter hoopt intussen dat het begin volgend jaar weer wat gaat lopen.”

spits
Schippers Arjen en Amanda van de Aurora met hun dochtertjes Lieva die 3 jaar wordt op 22 december en Fleur, die 1 jaar wordt op 27 december. Moeder Amanda: “Lekker dicht bij elkaar, toch!” Foto Pure Photography Andrea

Wrang grapje
Intussen is ook de binnenvaart niet ontkomen aan de zware gevolgen van de pandemie. Welke impact heeft de coronacrisis op jullie gehad en wat zijn de specifieke gevolgen voor jullie?
Arjen: “ Vanuit Frankrijk was er sprake van een heel stuk minder ladingaanbod, terwijl de vrachttarieven op de spotmarkt toch al op een heel bedroevend laag niveau liggen. Een groot probleem daarbij is dat er een aantal schippers onder ons is, dat het varen louter als hobby ziet en ieder tarief zomaar aanneemt. Ik hoorde onlangs nog een schipper roepen over de marifoon dat ze “met een pensioen erbij best wel voor minder kunnen varen.” Dat was als een grapje bedoeld, maar het is wel de realiteit. Voor een jong gezin is dat niet leuk, maar je doet er helaas weinig aan. Op zich varen we allemaal wel lekker door ondanks de coronacrisis, maar een beetje werk erbij zou leuk zijn en dan specifiek van Nederland en/of België naar Frankrijk.”

Waterplanten
Drie jaar geleden reageerden jullie dolenthousiast op de vraag of jullie je thuis voelden in de binnenvaart. Doen jullie het werk nog altijd graag of neemt de aantrekkingskracht van de wal toe?
Arjen: “Wij zijn nog altijd heel blij met wat we doen, ondanks het feit dat we nu bijzondere tijden meemaken. De prachtige vaaromgeving in Frankrijk is erg aantrekkelijk en de onvoorspelbare reizen vormen een uitdaging. Zo zijn we de vorige reis naar Salaise gevaren - op de Rhône. Een prachtige reis, maar het kanaal naar het zuiden toe (Canal entre Champagne et Bourgogne) was een paar maanden dicht geweest wegens watertekorten. In die periode is het kanaal helemaal dichtgegroeid geraakt met waterplanten. Het was een flinke uitdaging voor zowel ons als het VNF-personeel om hier doorheen te komen. Zo maak je iedere keer weer bijzondere dingen mee. De ene uitdaging is wat leuker dan de andere, maar het is wel een klein beetje de charme van het varen in Frankrijk.  Amanda denkt er ook zo over. Wij blijven hier voorlopig mee doorgaan, ook als de kinderen naar school moeten. Dan gaan ze naar het internaat in Terneuzen.”

Hoe zien jullie de toekomst in? Hoe slagen jullie erin beroep en gezinsleven te combineren?
Arjen: “Het beroeps- en gezinsleven combineren is op een spits iets vanzelfsprekends. Zo is het bijvoorbeeld de normaalste zaak dat Amanda de baby een flesje geeft, terwijl ze met het schip manoeuvreert en ik op het voordek een touwtje vastmaak. Ik mag alleen varen. Daarom proberen we nu geregeld het zo te gaan doen, dat ik in Frankrijk af en toe een weekje alleen vaar en Amanda thuis zit . Dan kan Lieva naar de peuterklas, wat wij heel belangrijk vinden voor haar ontwikkeling. Tenslotte hebben schipperskindjes een stuk minder sociale contacten.”

Positief blijven
Hebben jullie naar aanleiding van Kerstmis nog iets speciaals zeggen aan de lezers?
Arjen: “We hebben met zijn allen een raar jaar achter de rug en volgend jaar zal ook nog lang niet alles weer normaal zijn. Laten we positief blijven, gebruik je gezonde verstand en wees een beetje lief voor elkaar. Fijne kerstdagen!”

leaderboard