Overslaan en naar de inhoud gaan
Hoogwater in de Schelde
Hoogwater in de Schelde. Foto Sigmaplan

Waterkeringsmuur op Scheldekaaien Antwerpen ook dinsdag nog gesloten

Zoals verwacht hebben de Schelde en haar zijrivieren (Durme, Rupel, Dijle, Zenne en Netes) maandagnamiddag  te kampen gekregen met hoge waterstanden. De oorzaak was een combinatie van hevige wind en regen van zondag en het springtij vanaf maandagnamiddag.

 

JAN SCHILS

 

Het waterpeil van de Schelde in Antwerpen steeg op een gegeven moment naar circa 6,90 meter, waarop de stormtijprocedure werd ingezet. Ook de twee daaropvolgende hoogwaterstanden van dinsdag (om 04.50 uur en 17.30 uur) zullen naar verwachting nog soortgelijke hoge waterstanden opleveren.

 

Het overtollige water wordt afgevoerd naar een hele reeks overstromingsgebieden, die in het raam van het Sigmaplan aangelegd zijn langs de verschillende getijdenrivieren. Ze zullen ook dinsdag en woensdag nog hun nut kunnen bewijzen. Verwacht wordt dat de gebieden Paardeweide (Berlare en Wichelen), Bergenmeersen (Wichelen), Potpolder IV (Waasmunster), Lippenbroek (Hamme), Tielrodebroek (Temse), Bovenzanden (Willebroek), Zennegat (Mechelen), Anderstadt (Lier), Polder van Lier en mogelijk ook de Polders van Kruibeke water zullen bergen. Een en ander hangt af van de effectieve hoogwaterstanden en de weersomstandigheden.

 

Om te vermijden dat de kaaivlakte zou overstromen, werden maandagmiddag tegen 14.30 uur alle poorten in de waterkeringsmuur op de Antwerpse Scheldekaaien gesloten. Ook dinsdag zullen de poorten vermoedelijk nog gesloten blijven. In de loop van de middag liep het water ook over de 'Blauwe Steen' in Antwerpen.

 

Ook overloopdijken van de gecontroleerde overstromingsgebieden waar overstroming wordt verwacht, werden afgesloten. Dat was ook het geval met het overstromingsgebied de Polders van Kruibeke, waardoor het veer Hemiksem-Bazel om 14.30 uur voor het laatst mensen van Hemiksem naar Bazel overzette.  

 

De veren Hoboken-Kruibeke en het tijdelijk veer in Antwerpen bleven eveneens aan de kant omdat verwacht werd dat de landhoofden waarschijnlijk onder water zouden komen te staan.

 

 

 

 

 

 

 

 

leaderboard