Overslaan en naar de inhoud gaan
Wantijbrug als eerste van dertien gerenoveerd
Kaartjes Rijkswaterstaat met de verschillende afsluitingsfases voor het wegverkeer.
'Grootste onderhoudsopgave in de geschiedenis van Rijkswaterstaat'

Wantijbrug als eerste van dertien dicht

De Wantijbrug bij Dordrecht is van zondagavond 19 januari 19.00 uur tot en met vrijdag 3 april 2020 afgesloten voor auto’s, motorfietsen en vrachtwagens. In opdracht van Rijkswaterstaat worden er renovatiewerkzaamheden uitgevoerd. Tevens wordt de brug voor de scheepvaart al sinds 6 januari 2020 niet bediend tot oktober 2020. De beroepsvaart wordt via de scheepvaartberichten op de hoogte gehouden.

De twee beweegbare delen van de Wantijbrug (de vallen) vertonen slijtage door de toegenomen belasting door het vrachtverkeer. Rijkswaterstaat vervangt de beweegbare brugdelen voor zwaardere brugdekken. Daarvoor moet de constructie van de kelder daaronder worden versterkt.

Daarnaast worden de systemen voor de bediening, besturing en bewaking vervangen omdat zij aan het einde van hun technische levensduur zitten. Om de werkzaamheden uit te voeren, moet een zijwand van de kelder gedeeltelijk worden verwijderd. Daardoor is de brug aan het begin van de renovatiewerkzaamheden onvoldoende sterk voor het (zware) vrachtverkeer. Verder voert men reparaties uit aan het beton.

Onderhoudsopgave

Rijkswaterstaat heeft de komende jaren een forse opgave voor vervanging en renovatie van de bestaande infrastructuur. De Wantijbrug is de eerste van dertien bruggen in Zuid-Holland uit deze grootste onderhoudsopgave in de geschiedenis van Rijkswaterstaat die gerenoveerd wordt. Veel bruggen en tunnels stammen uit de jaren ‘50 en ‘60 van de vorige eeuw en zijn aan groot onderhoud of vervanging toe.

leaderboard