Overslaan en naar de inhoud gaan
walstroom
Verplicht stekkeren voor de riviercruisevaart. Foto Port of Amsterdam

Walstroom met direct generatorverbod voor riviercruiseschepen in Amsterdam

Riviercruiseschepen die aanmeren bij de De Ruijterkade West en de Westerdoksdijk kunnen sinds deze maand gebruikmaken van nieuwe ‘slimme’ walstroomkasten.

Het gaat in totaal om elf ligplaatsen, waar voldoende stroomcapaciteit is voor het aansluiten op walstroom. De walstroomkasten kunnen op afstand gemonitord worden en indien nodig eenvoudig en snel gereset worden.

Zodra een riviercruiseschip op een walstroomkast is aangesloten, kan de generator aan boord van het schip uit. De schepen zijn op deze afmeerlocaties zelfs verplicht om aan te sluiten op de walstroomkasten.

De eerste maand test het havenbedrijf of alles goed werkt. Wanneer dat het geval is wordt er per 1 mei 2023 een generatorverbod ingesteld waarop tevens direct zal worden gehandhaafd. Port of Amsterdam hoopt hiermee dat het geluidsoverlast voor omwonenden verleden tijd is. Het minder gebruiken van de generatoren in de haven draagt bovendien bij aan de luchtkwaliteit (CO₂- en fijnstofreductie).

Binnen de ring

In 2020 is Port of Amsterdam gestart met de verkenning van de uitbreiding van walstroomcapaciteit voor de riviercruise- en binnenvaart binnen de ringweg A10. Het doel was om de walstroom gereed te hebben in 2022, maar door de corona pandemie, een wijziging in het ontwerp en lange levertijden van kabels, leidde dit tot vertraging. Nu in 2023, met de start van het nieuwe cruiseseizoen, zijn alle werkzaamheden afgerond en kunnen en moeten de riviercruiseschepen gebruikmaken van de slimme walstroomkasten.

leaderboard