Overslaan en naar de inhoud gaan
plastic soup, waddenzee
Verzameld afval uit de Waddenzee. Foto Nienke Dijkstra/ Doe eens Wad

Waddenfonds steekt geld in aanpak plastic soep

Het Waddenfonds steekt 750.000 euro in de aanpak van plastic soep in de Waddenzee.

Met het geld wordt in kaart gebracht hoe de plastic stromen vanuit het Nederlandse binnenwater in de Waddenzee terechtkomen en hoe die het beste kunnen worden onderschept of opgevist.

Ook worden er milieuvriendelijke alternatieven ontwikkeld voor plastic etensbakjes en vissershandschoenen; twee plastic producten die nu opvallend veel in de Waddenzee belanden. In totaal wordt in beide projecten 1,1 miljoen euro gestoken.

In het project ‘Stop plastic van Stad naar Wad’ van het bedrijf Noria wordt de route onderzocht die het plasticafval vanuit het Groninger Reitdiep en de Eems-Dollard aflegt naar de Waddenzee. Ook wordt bekeken hoe deze plastic soep het beste kan worden opgevangen en wat de invloed van onder meer de wind, stroming en het type walbeschoeiing is. Daarnaast worden de verschillende soorten plastics en hun gewicht, vorm en oppervlak onderzocht.

Visvriendelijk

Het plastic wordt met behulp van twee innovatieve technieken opgevist. In elk geval op een duurzame en visvriendelijke manier. Het geld is nodig om de machines uit te testen en om meer te weten te komen over het aanwezige plastic. Het hele schoonmaakproject kost 639.901 euro, waarvan het Waddenfonds maximaal 419.990 euro bijdraagt.

leaderboard