Overslaan en naar de inhoud gaan
Vaarbegeleiding Antwerpen
Foto Port of Antwerp

'VTS' voor vlotter en veiliger scheepvaart in Antwerpen

Het zogeheten Vessel Traffic Service (VTS) systeem gaat volgende week maandag van start in het Antwerpsen havengebied. De bedoeling is dat daarmee het scheepvaartverkeer vlotter en tegelijk ook veiliger moet verlopen. Het systeem zou ook bijdragen tot een grotere bescherming van het milieu.

JAN SCHILS

Met het nieuwe systeem wil het havenbestuur een 'efficiënt' antwoord geven op de toenemende drukte op de Schelde en in de Antwerpse dokken. VTS geeft informatie en adviezen over scheepsnavigatie, de te verwachten weersomstandigheden, eventuele calamiteiten en  andere mogelijke gevaren. Door analyse en communicatie van deze informatie is vlottere doorstroom van zeeschepen en binnenschepen mogelijk.

Tekst gaat verder onder de video

De haven zal worden gemonitord vanuit drie sectoren. De rechteroever van de Schelde wordt onderverdeeld in twee sectoren (Polder en Stad), de linkeroever wordt de sector Waasland, met elk hun eigen VHF-kanaal om te communiceren met de verkeersdeelnemers.

De opstart van de dienst verloopt in verschillende fasen. Op 1 maart start VTS in de sector Waasland in de dokken op linkeroever en is operationeel van maandag tot vrijdag van  08.00 tot 16.00 uur. Vanaf 3 april zal de dienst 24/7 functioneren. In het najaar start de  dienst op de rechteroever (Polder en Stad).

De dienst is goed voor 33 medewerkers, ofwel 8 VTS-verkeersleiders en 25 VTS-operatoren. Thuisbasis van de dienst is het Antwerp Coordination Centre (ACC) bij de Zandvlietsluis.

Voor meer informatie is het nieuwe VTS-team bereikbaar via het e-mailadres: VTS@portofantwerp.com.

leaderboard