Overslaan en naar de inhoud gaan
Paul Goris
EBU-voorzitter Paul Goris: "De binnenvaart wordt zwaar getroffen door nationale maatregelen". Archieffoto
EBU: Riviercruises en dagpassagiersvaart volledig ingestort

‘Vrij verkeer van binnenvaartschepen en bemanning moet worden gegarandeerd’

De binnenvaart is van vitaal belang voor de voorzieningen van de Europese samenleving en voor de economie. Het is daarom van cruciaal belang om het vrije verkeer van goederen en bemanningsleden in heel Europa te garanderen. Dat stelt de Europese werkgeversorganisatie voor de binnenvaart EBU in een vandaag in Brussel uitgegeven verklaring.

“Tot dusver is het internationale goederenvervoer niet in gevaar en kan de binnenvaart nog steeds goed functioneren. De passagiers- en cruisesector is ondertussen echter volledig ingestort”, zo meldt de Europese Binnenvaart Unie (European Barge Union).

log

In andere segmenten zal de impact ook ernstige gevolgen hebben. Er zijn echter problemen met het vrije verkeer van bemanningsleden van verschillende nationaliteiten aan boord van binnenschepen, die een ernstige impact kunnen hebben op de werking van de distributie van vitale goederen - waaronder farmaceutische producten - aan de samenleving. Bemanningen en werkgevers worden geconfronteerd met controle- en quarantainemaatregelen die een goede inzetbaarheid van het personeel in de weg staan.

Onbelemmerd verkeer

EBU roept daarom alle EU-lidstaten op om - in overeenstemming met de richtlijnen van de Europese Commissie - een onbelemmerd veilig verkeer van transportmedewerkers, inclusief bemanningsleden, te garanderen om een ​​‘adequate verplaatsing van goederen en essentieel personeel te garanderen’. Voorts stelt de EBU: “Om de beperkingen van de Covid 19-maatregelen het hoofd te kunnen bieden, heeft de sector flexibiliteit nodig met betrekking tot bepaalde regelgevingskaders, zoals de arbeidstijdenrichtlijn en de bemanningsverordeningen.

‘Zwaar getroffen’

EBU-voorzitter Paul Goris is verheugd over het resultaat van de informele videoconferentie op hoog niveau van de EU-ministers van vervoer van 18 maart, waarin werd overeengekomen nauw samen te werken om verkeersverstoringen tot een minimum te beperken, met name voor essentiële vrachten, met inbegrip van een duidelijke lijst van acties bij haar interventie - ter bescherming van de juiste werking van de interne markt.

Goris: “De binnenvaartsector wordt inderdaad zwaar getroffen door nationale maatregelen om de pandemie in te dammen. Daarom roepen we de lidstaten en de Europese Commissie op om de sector te steunen en alle noodzakelijke korte-termijnstappen te ondernemen om de opgelegde problemen op te lossen. Op langere termijn moeten financiële compensatiemaatregelen de sector ondersteunen in haar herstelstrategie”.

Meer informatie hierover volgt via onze correspondent in Brussel.

 

leaderboard